Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΠΕΔΥ: Τεράστιες οι ελλείψεις σε γιατρούς σε όλη την χώρα





Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία και η περίθαλψη σήμερα με τους γιατρούς να βρίσκονται εκτός Μονάδων Υγείας, τους ασθενείς να ζητούν απεγνωσμένα φροντίδα η οποία απουσιάζει και ολόκληρες περιοχές να μένουν ακάλυπτες, καταθέτει στο on Med.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβράρα Ανεμοδουρά.

Αν και παρήλθαν 10 ημέρες από τότε που ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία των μονάδων υγείας του νέου φορέα ΠΕΔΥ, εν τούτοις τα περισσότερα Κέντρα κυρίως στην επαρχία παραμένουν ακάλυπτα.

Η κυρία Ανεμοδουρά μάλιστα χωρίς υπερβολή, ζητά την δημιουργία Υπερκομματικής Επιτροπής χωρίς χρώματα και κόμματα όπως αναφέρει, όπου με την συνεργασία των θεσμικών οργάνων των γιατρών, θα μπορέσει να επανασχεδιάσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδς Υγείας, καθώς όπως όλα δείχνουν χωρίς να έχει ακόμη στεγνώσι ακόμη το μελάνι , το εγχείρημα του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη έχει αποτύχει παταγωδώς.



Η κυρία Ανεμοδουρά υπογραμμίζει ότι οι ανάγκες των ασθενών είναι μεγάλες, όπως μεγάλες είναι και οι ανάγκες για την κάλυψη των Υγειονομικών Περιφερειών, με γατρούς οι οποίες καταδεικνύονται με την χθεσινή απόφαση του επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου της 2ης-4-2014. Στην απόφαση, αναφέρεται ρητώς: «Αποφασίζουμε την καθημερινή μετακίνηση ενός Ιατρού Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας από το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας στο ΠΕΔΥ Σαλαμίνας για την κάλυψη του πρωινού ωραρίου, λόγω σοβαρότατων υπηρεσιακών αναγκών». Το κείμενο αυτό τα λέει όλα», σημειώνει η πρόεδρος του ΙΣΠ.

Επιπλέον, μετά την λήξη της διαθεισμίοτητας, σημειώνει η κυρία Ανεμοδουρά, οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί, οι συμβεβλημένοι γιατροί παραμένουν επίσης απλήρωτοι ενώ και οι εργαστηριακοί, έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο του 2013.

Για τις ελλείψεις των γιατρών η πρόεδρος του ΙΣΠ τονίζει ότι από τον νέο φορέα της ΠΦΥ, απουσιάζουν όχι μόνο γιατροί θεραπευτές, αλλά επίσης δεν υπάρχουν κλινικές ειδικότητες, Ρευματολόγοι, Καρδιολόγοι, ειδικευμένοι Γενικοί Ιατροί, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, ψυχίατροι.

Αναλυτικά, από τις μονάδες στο ΠΕΔΥ λείπουν οι εξής ειδικότητες, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στα χέρια της η πρόεδρος του ΙΣΠ:

Στο Κερατσίνι, περιοχή με 100.000 κατοίκους, υπάρχει αυτή την στιγμή ένα γιατροίς παθολόγος. Στην Λευκάδα από 6 γιατρούς δεν έχει πάει κανέας σήμερα. Στην Κέρκυρα, από 30 γιατρούς, έμειναν 13 εκ των οποίων οι 4 είναι οδοντίατροι, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχει κανέναν παιδίατρο ούτε καρδιολόγο. Στην Καβάλα, από 59 γιατρούς έχουν μείνει 14 εκ των οποίων οι 5 είναι οδοντίατροι, και οι δύο μικροβιολόγοι και δεν υπάρχει παιδίατρος. Στην Ξάνθη από 20 που υπηρετούσαν έχουν μείνει τρεις, δύο οδοντίατροι και ένας ακτινολόγος. Στην Βέροια από 45 γιατρούς έχουν μείνει μόνο 8. Στο Διδυμότειχο – Ορεστιάδα, από 22 γιατρούς έχουν μείνει 8 γιατροί, οι 3 εκ των οποίων είναι οδοντίατροι ενώ δεν υπάρχει παθολόγος και παιδίατρος. Στην Καστοριά, από 14 γιατρούς αυτή την στιγμή εργάζονται 4 εκ των οποίων οι 2 είναι οδοντίατροι και ένας καρδιολόγος. Στην Αλεξανδρούπολη τέλος, από 39 γιατρούς που υπηρετούσαν, έχουν μείνει 8.

Σχολιάζοντας ωστόσο το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προσλάβει επικουρικούς γιατρούς, η πρόεδρος του ΙΣΠ, επισημαίνει ότι οι επικουρικοί απαιτούν διαδικασία και εμείς τα θεσμικά όργανα των γιατρών δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου