Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Έξοδος στις αγορές ανεξάρτητα από αναβάθμιση ή όχι της χώρας

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Στην έξοδο στις αγορές, που δεν αποκλείεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, είναι σταθερά προσανατολισμένη η κυβέρνηση, παρά την αναβολή των ανακοινώσεων και των προσδοκιών αναβάθμισης από τον οίκο Moody’s.

Οπως γνωστοποιήθηκε, οι ανακοινώσεις του οίκου Moody’s που επρόκειτο να γίνουν στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, αναβάλλονται για τον Αύγουστο, αλλά χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες πως η Moody’s δεν θα άλλαζε το rating της χώρας, αλλά ούτε και τις προοπτικές, οπότε δεν είχαν νόημα οι ανακοινώσεις, που αναβάλλονται.

Η εξέλιξη ήταν εν γνώσει του υπουργείου Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου επιβεβαίωσε πως η αξιολόγηση αναβλήθηκε, αλλά χωρίς αυτό να εμποδίζει το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Παράλληλα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την αναβολή της ανακοίνωσης του οίκου Moody’s επεσήμαναν πως δεν ανατρέπεται ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές. Ακόμη απέφυγαν να απαντήσουν στο κατά πόσο αιφνιδιάστηκαν από την αναβολή της ανακοίνωσης της Moody’s.

Επισημαίνεται πως η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από τη Moody’s είναι καθηλωμένη από το Δεκέμβριο του 2012 στο Caa3 (υψηλού κινδύνου) με την προοπτική να τη χαρακτηρίζει «σταθερή».

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι θεσμικοί επενδυτές από το Λονδίνο προ ημερών είχαν δηλώσει πως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το εγχείρημα θα υλοποιηθεί σύντομα, με έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η έκδοση θα είναι κοινοπρακτική, από ομάδα θεσμικών του εξωτερικού, στην οποία (ομάδα) μπορεί να συμμετέχουν ένα ή δύο ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρέπεμψε στις προχθεσινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «από τις συνθήκες των αγορών θα εξαρτηθεί η ημερομηνία εξόδου στις αγορές». Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για το επόμενο διάστημα, που περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Απριλίου.

Κάτω από το 6%

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, το οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, τόσο από μία επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, όσο και από μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, που φαίνεται να προετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς για να γίνει εντός του Απριλίου.

«Μία επικείμενη πιστοληπτική αναβάθμιση αλλά και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα δώσει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ακόμη ένα στήριγμα», δήλωσε ο Κριστιάν Λενκ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, ο οποίος προβλέπει ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού θα υποχωρήσει κάτω από το 6%, επιστρέφοντας σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από τον Ιανουάριο του 2010.

Πρωταγωνιστές στα κέρδη

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρέμεινε χθες αμετάβλητη στο 6,1%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να ανοίγει οριακά κατά έξι μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στις 453.

Η απόδοση του 30% παρέμεινε και αυτή αμετάβλητη στο 6%, με το spread στις 364 μονάδες βάσης και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ομολογιακούς δείκτες του Bloomberg, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εμφανίζονται πρωταγωνιστές στο ράλι που καταγράφεται στην περιφέρεια του ευρώ, με κέρδη 31% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ ακολουθούν τα πορτογαλικά ομόλογα με κέρδη 13% και τα ιταλικά με κέρδη 5,6%.

Το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων και η προετοιμασία για έξοδο στις αγορές αντανακλούν την αυξημένη αισιοδοξία που επικρατεί στον επενδυτικό κόσμο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους οικονομικούς δείκτες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα.

Το κουπόνι του 5ετούς

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα στοιχήματα για την τιμολόγηση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, που όπως φαίνεται θα είναι η πιθανή επιλογή για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου θα κυμαίνεται μεταξύ 5,5% και 5,75%, ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών.

Εάν όμως το κουπόνι διαμορφωθεί προς το 5% στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τότε η επενδυτική κάλυψη δεν θα είναι εντυπωσιακή.

Επίσης, ενώ η επενδυτική τράπεζα προβλέπει και πτώση της απόδοσης του 10ετούς στο 5,5%, διατυπώνει έντονες αμφιβολίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο αποπληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, ενώ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στο πολιτικό ρίσκο.

Επαινοι αλλά και καθυστερήσεις

Συνεχίζονται οι θετικές ανταποκρίσεις του ξένου Τύπου για την προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Η αυστριακή «Κleine Zeitung» αναφέρεται στους επαίνους που εισέπραξε στο πρόσφατο Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και επισημαίνει ότι καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν έχει επιτύχει ποτέ τέτοια προσαρμογή.

Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφέρει και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες εξάλλου οφείλεται και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τελευταίας έκθεσης της τρόικας και γίνεται λόγος για τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Πρώτο δείγμα τα έντοκα

Τεστ των προθέσεων της αγοράς για τα επιτόκια θα αποτελέσει η έκδοση την προσεχή Τρίτη εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε νέα μείωση του επιτοκίου και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμους τίτλους, εντούτοις μια νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης θα αποτελούσε θετική ένδειξη για το γενικότερο στόχο της κυβέρνησης, που είναι η άμεση έξοδος στις αγορές.

Στην προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων είχε υποχωρήσει στο 3,60%, από 4% που ήταν το Φεβρουάριο και 4,1% τον Ιανουάριο. Πριν από τέσσερα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, το επιτόκιο των εντόκων εξάμηνης διάρκειας ήταν στο 4,55%.

Το ύψος της δημοπρασίας ορίστηκε σε 1 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%), το ποσό που θα αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μπορεί να διαμορφωθεί σε 1,6 δισ. ευρώ. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα διατεθούν για την αναχρηματοδότησης των λήξεων των εντόκων εξάμηνης διάρκειας έκδοσης Οκτωβρίου 2013 που λήγουν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα και σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές), που μπορούν να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα τους αποκτήσουν:

Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία από Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 έως και Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off price).

Μέχρι και την Παρασκευή 18 Απριλίου 2014, για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου