Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ψυχιατρικές διαταραχές και οικονομία

Τέσσερις στους δέκα Ελληνες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αγγίζουν τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ανέφερε η Μαρίνα Οικονόμου, αν. καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ
Efsyn.gr

«Στην Ευρώπη έχουμε πολλές έρευνες, πολλά πλάνα και πολιτικές για την ψυχική υγεία. Ομως πάσχουμε σοβαρά στην υλοποίηση». Τα λόγια του Jose Miguel Caldas de Almeida, καθηγητή Ψυχιατρικής, πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νόβα της Λισαβόνας και συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Δράση για την Ψυχική Υγεία και την Ευημερία στη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως εξήγησε, έχουμε δύο επιτυχημένες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες έδωσαν έμφαση στην κοινοτική ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Αντίθετα, το πορτογαλικό μοντέλο απέτυχε από την έλλειψη χρηματοδότησης. Δυστυχώς, όπως είπε, «μας φρέναρε η κρίση».

Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, «υπάρχει η ίδια απειλή η οποία συνυπάρχει με τη μεγάλη ανάγκη για τη μεταρρύθμιση λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού».

Η Marie-Anne Paraskevas, επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ότι «η Κομισιόν είχε προβλέψει αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό για την ψυχική υγεία, όμως η Πολιτεία δεν απορρόφησε τους αναγκαίους πόρους καθώς είχε άλλες προτεραιότητες».

Πιο συγκεκριμένα, είπε, είχαν προϋπολογιστεί 295 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για την ψυχική υγεία, «αλλά το υπουργείο Υγείας θέλει κυρίως να τα διαθέσει στη δημιουργία νέων μονάδων όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι ακόμα».

«Αναμένουμε ένα στρατηγικό πρόγραμμα και μελέτη για τη σωστή κατανομή των πόρων. Επίσης πρέπει, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., να συσταθεί μια ελληνική ομάδα, αρμόδια για τη χάραξη του στρατηγικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Ο Patricio Marquez, επικεφαλής του Τομέα Υγείας της Παγκόσμιας Τράπεζας, συντονιστής της κοινής ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ψυχική Υγεία, επισήμανε ότι οι ψυχιατρικές διαταραχές έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

«Το συνολικό κόστος της ψυχικής υγείας θα φτάσει μέχρι το 2030 τα έξι τρισ. δολάρια», είπε. «Ακόμα και η αντιμετώπιση των ήπιων διαταραχών όπως είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η ήπια κατάθλιψη έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα συστήματα υγείας, πόσο μάλλον οι σοβαρότερες διαταραχές όπως οι ψυχωτικές διαταραχές», πρόσθεσε.

Ενας στους πέντε συνανθρώπους μας πάσχει από ψυχική νόσο, τόνισε η Emily Hewlett, του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ.

Το κόστος αντιμετώπισης ψυχιατρικών διαταραχών φτάνει το 4% του ΑΕΠ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Τέσσερις στους δέκα Ελληνες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αγγίζουν τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ανέφερε η Μαρίνα Οικονόμου, αν. καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ.

Μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, πρόσθεσε, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35% - ειδικότερα σε άντρες παραγωγικής ηλικίας.

Οπως εξήγησε, οι αυτοκτονίες είναι ένας από τους πέντε δείκτες Ψυχικής Υγείας. Σύγχρονες μελέτες μιλούν για οικονομικές αυτοκτονίες με αιτιολογία τα χρέη και την κατάσχεση της οικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου