Την καταγγελία έκανε στο Iatronet, πρόεδρος εταιρείας που εμπορεύεται αναλώσιμο υλικό.
Βελόνες βιοψίας, γαστρεντερολογικό υλικό, αλλά και συσκευές ορού, αν και διατίθενται μόνο για μία χρήση… τα νοσοκομεία τα επαναχρησιμοποιούν, μας καταγγέλλει πρόεδρος εταιρείας που εμπορεύεται αναλώσιμο υλικό, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικά και το υπουργείο, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλος Πολάκη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής κάποια θετική απάντηση.
Σύμφωνα με την πηγή μας, η τακτική αυτή της ακατάλληλης επαναχρησιμοποίησης συσκευών είναι πλέον το σύνηθες –τα τρία προαναφερθέντα είδη χρησιμοποιούνται κατά κόρον και δεύτερη φορά - και κανείς από την κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι ο κίνδυνος για την υγεία είναι πλέον δεδομένος, καθώς αυξάνονται γεωμετρικά οι μολύνσεις, ενώ ο στόχος της να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη πάει περίπατο. Τα τραγελαφικά όμως του συστήματος δεν σταματούν εδώ, καθώς, όπως λέει, υπάρχουν φορές που το νοσοκομείο επειδή δεν έχει κάποιο υλικό που το χρειάζεται άμεσα, το αγοράζει από το …. απέναντι φαρμακείο. Βεβαίως, σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το φαινόμενο των «δανειζόμενων υλικών» από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Το θέμα κατά την ίδια πηγή, είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει συμπαρασύρει και όλες τις ελληνικές εταιρείες που εμπορεύονται αναλώσιμο υλικό μικρής αξίας –για παράδειγμα μία συσκευή ορού κάνει 10 σεντς- και οι φετινές οφειλές ήδη έχουν φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες οφειλές είναι από τον Ευαγγελισμό και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών υπάρχουν και από ιδιωτικές κλινικές, με κάποιες εξ αυτών να έχουν φθάσει στον 1 χρόνο.
Και επειδή οι αριθμοί μπορούν να αποτυπώσουν ξεκάθαρα μία κατάσταση, ήδη μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν κλείσει 10 εταιρείες που εμπορεύονται αναλώσιμο υλικό και έχουν απομείνει 40. Οι οποίες όμως, στο σύνολό τους είναι υπερχρεωμένες προς τράπεζες και προμηθευτές και έτσι θεωρείται δεδομένο ότι άμεσα θα έχουμε και άλλα λουκέτα. Αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία… καθώς οι εναπομείνασες εταιρείες απασχολούν από 10 άτομα έως και 25 άτομα.
Από την άλλη, συνεχίζει η ίδια πηγή, το κράτος πρέπει να καταλάβει την ευθύνη του απέναντι στη δημόσια υγεία και κυρίως στους χειρισμούς που κάνει για τη διαφύλαξή της. Και εξηγεί, ότι η Πολιτεία ζητά από τις εμπορικές εταιρείες καλύτερες τιμές στο αναλώσιμο υλικό. Πράγματι, σημειώνει η ίδια πηγή, αυτό έχει επιτευχθεί με τις περισσότερες εταιρείες να αφήνουν οίκους του εξωτερικού και να αγοράζουν πια υλικά από την Κίνα… Έτσι, αυτόματα, η τιμή για παράδειγμα, σε μία συσκευή ορού, από τα 35 σεντς έπεσε στα 10-15 σεντς. Το ερώτημα είναι πόσο ποιοτική είναι η νέα συσκευή και τι εγγύηση δίνει για το αποτέλεσμα. Ερώτημα, που όπως φαίνεται, καταλήγει η πηγή μας, δεν ενδιαφέρει και πολύ τους αρμοδίους, οι οποίοι τελευταίως ζήτησαν ακόμη καλύτερες τιμές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου