Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας! Τα έξι σημεία φωτιά για εφημερίες -ώρες εργασίας

Τρίτη 7 Νοέμβριος 2017

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους γιατρούς του ΕΣΥ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αλλάζει τον χρόνο εργασίας τους.


Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του οποίο μάλιστα έφθασε στη Βουλή με διαδικασία εξπρές και χωρίς να ληφθούν υπ όψιν οι αντιρρήσεις των γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις αλλαγές του νομοσχεδίου: «Στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Κατά την ΟΕΝΓΕ το νομοσχέδιο:

-Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.

–Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.

-Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. «Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα» σημειώνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών.

-Καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ θα υπάρχει πλήρης καταστρατήγηση του ωραρίου ενώ τα φαινόμενα αυθαιρεσίας θα δίνουν και θα παίρνουν. «Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί «ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού» είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση.

Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς» αναφέρουν.

-Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης.

-Δώδεκα ώρες δουλειά – δώδεκα ώρες ανάπαυση και αυτό υπό αίρεση αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επιτρέπεται «παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας στις 8/11 από τις 11:00-15:00 και συγκέντρωση στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας, ενώ διοργανώνει Πανελλαδική απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής (Πέμπτη ή Παρασκευή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου