Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Στον «αέρα» οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ΠΦΥ


Προβληματισμός επικρατεί στην Αριστοτέλους για την έκβαση της μεταρρύθμισης που επιχειρείται να υλοποιηθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), εξαιτίας του εξαιρετικά χαμηλού ενδιαφέροντος των οικογενειακών γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
Υπενθυμίζεται πως το «άνοιγμα» των συμβάσεων του Οργανισμού σε νέους γιατρούς αποτελεί ένα ενδιάμεσο αλλά αναγκαίο στάδιο στο όλο εγχείρημα, ειδικά μετά από το «ναυάγιο» της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ΤοΜΥ.


Πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, ούτε η τροποποίηση των όρων στάθηκε ικανή να «τονώσει» το ενδιαφέρον των ελευθεροεπαγγελματιών οικογενειακών γιατρών για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.



Χαρακτηριστικά, χθες Δευτέρα – τελευταία ημέρα για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης – το ενδιαφέρον δεν ξεπέρασε το 40% των προκηρυχθέντων θέσεων (2.800 περίπου)!

Αν και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει κάτι στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας. Αντίθετα, μάλιστα, φαίνεται να υπάρχουν γιατροί που ενώ εκδήλωσαν ενδιαφέρον τώρα το ξανασκέφτονται.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει σχετικά σε επιστολή της προς τον Οργανισμό: “Σας μεταφέρουμε απανωτά ερωτήματα από μέλη μας που επιθυμούν να αποσύρουν το αίτημα υπαγωγής στην προκήρυξη για τις συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών και δεν ανευρίσκονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την ανάκληση του αιτήματος”.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα αρμόδια επιτελεία εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης των θέσεων, με τροποποίηση των όρων προκειμένου αυτοί να συγκλίνουν περισσότερο με τα αιτήματα των οικογενειακών γιατρών.


Αντίστοιχη απόφαση αναγκάστηκαν, εξάλλου, να λάβουν και σε ό,τι αφορά την προκήρυξη στελέχωσης των ΤοΜΥ. Μέχρι σήμερα, βέβαια, δεν έχει υπάρξει κινητικότητα σε αυτό τον τομέα.


Υπενθυμίζεται πως η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό μέχρι το Μάρτιο, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για την επίτευξη ενός συστήματος ΠΦΥ με «gatekeeping».

10 σχόλια:

  1. Να πω μια ιδεα?Πηρατε τους γενικους ιατρους απο τα ΚΥ και τους στειλατε στα ΤΟΜΥΑ, τωρα παρτε και τους παθολογους απο τα νοσοκομεια να τους πατε κι αυτους εκει να δεσει το γλυκό, να μασησετε κανα ΕΣΠΑ και να διορισετε μερικους νοσηλευτες και λοιπους προσωρινους ακομα μπας και μασετε κανα ψηφαλακι βρε αδερφε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λύση στο θέμα είναι να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές με οικογενειακούς γιατρούς συμβασιούχους με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΛΑΔΗ ΧΑΛΙΦΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦΗ (ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ)

      Διαγραφή
    2. Με άλλα λόγια , ΙΚΑ είχαμε ,ΙΚΑ θα έχουμε!

      Διαγραφή
    3. Οτι πει ο παρασΙΚΑτζης!

      Διαγραφή
    4. Επειδή τώρα δεν λέγεται ΙΚΑ και λέγεται ΕΟΠΥΥ ,μπορεί κάποιος να μου πεί ποιά είναι η διαφορά, όταν το ΙΚΑ,έκανε συμβάσεις για οικογενειακούς γιατρούς στα ιατρεία τους με ωράριο και μάλιστα δικοπτόμενο σε πρωινό-απογευματινό και με υποχρέωση κατ'οίκον επισκέψεις με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου, από τη σύμβαση που κάνει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ;; Αλλά σήμερα ,που έχετε όλοι δικαίωμα συνταγογράφησης για όλο τον πληθυσμό, σας φαίνονται λίγα τα χρήματα (λες και τότε ήταν πολλά) και διαμαρτύρεσθε για τα λειτουργικά έξοδα.
      Ε λοιπόν αυτό θα μπορούσε να λυθεί αν αντί για το ιατρείο σας σας έκανε σύμβαση σε δημόσια δομή.

      Διαγραφή
    5. Το ΙΚΑ είχε τουλαχιστον την ευαισθησία να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και έμεναν 1000 Ε καθαρά στο γιατρό. Τώρα δε μένουν ούτε 500. Επισης το ΙΚΑ δεν ήταν το μοναδικό ταμείο. Οι γιατροί είχαν δικαίωμα να συμβληθούν και με άλλα και το έσοδα ήταν σαφώς καλύτερα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Συνεπώς μη συγκρίνεται εντελώς ανόμοια πράγματα και εποχές. Οσο για τις συμβάσεις ιδιωτών σε δημόσιες δομές αφού τώρα κατόπιν εορτής ανακαλύψατε ότι δεν είναι κακό μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί απολύθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ επι Αδωνη 2500 γιατροί και επί ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς δεν επέστρεψαν αλλά πολεμήθηκε με μανία ακόμα και η με δικαστική απόφαση επιστροφή τους? Τι διαφορετικο έκαναν σε σχέση με αυτό που προτείνετε τώρα?

      Διαγραφή
    6. Η διαφορά ψευτογιατρέ είναι ότι οι παρασΙΚΑτζήδες πήγαιναν τον κόσμο στα ιατρεία και ο κόσμος είχε λεφτά και πλήρωνε αδρά! Τις δημόσιες συμβάσεις σας τις πετάξαμε στην χ..... και τραβήξαμε και το καζανάκι αν δεν το κατάλαβες !

      Διαγραφή
    7. Συνάδελφε 7:15 εσύ ο ίδιος λές να μην συγκρίνουμε ανόμια πράγματα και εποχές. Το ότι το τότε ΙΚΑ πλήρωνε τις ασφαλιστικές εισφορές δεν ήταν θέμα ευαισθησίας , αλλά νομοθεσίας.Ο εργοδότης τότε έπρεπε να πληρώνει ασφάλεια. Αν εργαζόσουν και σε μιά κλινική ,πλήρωνε και η κλινική. Τώρα πληρώνει ο ελευθεροεπαγγελματίας εφόσον παρέχει υπηρεσίες και ανάλογα με το εισόδημα που μαζέυει . Το ότι υπήρχαν πολλά ταμεία δεν ωφελούσε πολύ, γιατί ο περισσότερος κόσμος είχε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ,ΟΓΑ, .Εκεί δεν μπορούσες να γράψεις και έμεναν μόνο τα λεγόμενα ευγενή ταμεία που έιχαν λίγο κόσμο για πολλούς γιατρούς.
      Οσο για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και της μονιμότητας είμαι υπέρμαχος απο χρόνια. Θεωρώ οτι είναι άδικο να κλείνονται θέσεις για 35 χρόνια στα νοσοκομεία για λίγους και να αρχίζει η διαφθορά. Αλλά ποιός ακούει, όταν τους έμαθαν να τρυπώνουν στο δημόσιο ,οι διάφοροι πολιτικάντιδες και δεν βρίσκεται κανείς ακόμα να το καταργήσει,για το πολιτικό κόστος. Οι συνδικαλιστές τί κάνουν;; Γιατί δεν το ζητούν;; Αλλά απεναντίας η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται γιατί οι συμβάσεις δεν είναι αορίστου χρόνου!! Δηλαδή να μπούν σήμερα κάποιοι και να βγούν μετά από 30 χρόνια!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Τα ζωα των χρΕΟΠΥΥ /ΥΠΥΓ που κρυβονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή