Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Καταγγελίες για νέο σκάνδαλο στα φάρμακα 241 εκατ. ευρώ από τρεις υπουργούς! Τι δήλωσαν

HR 12 Μαρτίου 2019
Health Report.gr

Με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδείξει όλα τα κακώς κείμενα του δημοσίου αλλά και να αποκαλύψει τη διαφθορά ειδικά στο χώρο της υγείας, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης δικαιολόγησαν την ετεροχρονισμένη αποκάλυψη μιας υπόθεσης που κατά τη θέση τους αποτελεί σκάνδαλο 241 εκατ. ευρώπου δόθηκε ως δώρο σε φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδικότερα με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και λίγο πριν τις πολυσυζητημένες εκλογές, νέο σκάνδαλο στα φάρμακα την περίοδο 2006 -2010 ανακάλυψαν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης.

Σε μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Υγείας προφανώς για να μην υποστούν τη βάσανο των εξειδικευμένων ερωτήσεων των ιατρικών συντακτών, το Κρητικό δίδυμομαζί με την υπουργό Εργασίας κατήγγειλαν διαφθορά στα φάρμακα την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που περιλαμβάνει και ένα μικρό μέρος της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ (από το Οκτώβριο του 2009).

Ειδικότερα οι τρεις υπουργοί (με τον Π.Πολάκη περιχαρή) δήλωσαν ότι έγινε δώρο ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείας από τις κυβερνήσεις την περίοδο 2006-2010!

Οι τρεις υπουργοί επεσήμαναν ότι το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημιά την περίοδο 2006-2010 λόγω μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων.
Όπως εξήγησαν, το ελληνικό Δημόσιο για μια σειρά μη σύννομων λόγων την περίοδο 2006-2010 δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την έκτακτη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τις εκλογές, οι τρεις υπουργοί υποστήριξαν ότι αφορμή για να ελεγχθεί το όλο θέμα ήταν ερωτήματα που τέθηκαν, στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης, από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως προανέφεραν την περίοδο 2006-2010 το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισέπραξε ποσό συνολικού ύψους 241 εκ. ευρώ που δικαιούνταν:

1) Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ.

2) Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate.

3) Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώσαμε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νεά Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκ. ευρώ.

Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.

– Για το 2006 και για το 2007 περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ

– Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.

– Για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

– Για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Τι λένε οι φαρμακευτικές εταιρείες

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ήδη σήμερα ενημερώθηκαν οι τρεις φορείς που εκπροσωπούν τα φάρμακα (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) και θα υπάρξει συννενόηση ώστε να διεκπεραιωθεί το θέμα.

Μάλιστα ο κ.Πολάκης για να ενισχύσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα τα επέστρεφαν τα χρήματα εάν δεν προέκυπτε πράγματι πρόβλημα.

1 σχόλιο:

  1. Κύριοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες σας που αφορούν το 2009 και το 2010 θα μπορούσατε να ρωτήσετε την Ξενογιαννακοπούλου που σήμερα είναι συναδελφός σας,και που τα συγκεκριμένα χρόνια 2009 και 2010 ήταν υπουργός υγείας του ΠΑΣΟΚ.Πάντως δεν σας είδα να την έχετε συμπεριλάβει σε καμιά εξεταστική.Φαινεται ότι η Συριζαία κολυμβήθρα την έχει εξαγνίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή