Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι 300.000 ασφαλισμένοι για γυαλιά οράσεως και ειδική αγωγή! Μπάχαλο με τις αποπληρωμές

Δήμητρα Ευθυμιάδου 14 Μαρτίου 2019
HR

Μπάχαλο επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ με τις πληρωμές χιλιάδων ασφαλισμένων, καθώς το σύστημα με την αποζημίωση των γυαλιών οράσεως αλλά και για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, έχει μπλοκάρει.

Αιτία το νέο σύστημα με τα κουπόνια (voucher) που επιχειρήθηκε να εφαρμοσθεί αλλά στην πράξη πάγωσε. Άλλωστε οι οπτικοί αλλά και οι επιστήμονες ειδικής αγωγής αρνούνται να πληρώνονται με voucher αφού δε γνωρίζουν πότε θα εξοφλούνται.

Έτσι δεν έχουν υπογράψει και τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν και οι ασφαλισμένοι. Διαβάστε ΕΔΩ τι γίνεται με τους οπτικούς: «ΕΟΠΥΥ: Μόνο έξι καταστήματα συμβεβλημένα για δωρεάν γυαλιά οράσεως! Τι καταγγέλλουν οι οπτικοί»

Όμως ο νέος Κανονισμός Παροχών του Οργανισμού (ΕΚΠΥ) προβλέπει ότι από την 1η Νοεμβρίου του 2018 έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα και ο νέος τρόπος πληρωμών και συμβάσεων (με voucher).

Αποτέλεσμα είναι σήμερα -όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– περίπου 300.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν προμηθευτεί γυαλιά οράσεως με τον παλαιό τρόπο (πληρώνοντας από την τσέπη τους όλο το ποσό) και διεκδικούν τώρα από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό της αποζημίωσης, να μην μπορούν να το εισπράξουν. Οι ουρές και οι διαμαρτυρίες στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥείναι συνεχείς, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν να δώσουν λύση.

Αντίστοιχα και με τις θεραπείες ειδικής αγωγής όπου χιλιάδες γονείς έκαναν θεραπείες για τα παιδιά τους (σε εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κλπ) και είναι στην αναμονή για πληρωμές εδώ και μήνες.

Λύση μόνο με υπουργική απόφαση για γυαλιά οράσεως 

Στο μεταξύ όμως ακόμη και ο νέος νόμος του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, προβλέπει παράταση για το νέο σύστημα πληρωμών ώστε να μπορούν να πληρωθούν έγκαιρα οι πάροχοι, δεν περιλαμβάνει ωστόσο παράταση για τους ασφαλισμένους.

Έτσι μπορεί οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ να εξοφληθούν κανονικά, όχι όμως και οι ασθενείς που έχουν προμηθευτεί γυαλιά οράσεως ή έχουν κάνει θεραπεία ειδικής αγωγής.
Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενήμερη για το πρόβλημα που έχει προκύψει και τώρα τρέχει να εκδώσει υπουργική απόφαση που να δίνει παράτασηστο νέο σύστημα πληρωμών, ώστε να μπορέσουν να εξοφληθούν οι ασφαλισμένοι.

2 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφηνας: άλλη μια μεγάλη......μεταρρυθμισαρα ήταν δίκαια και.......έγινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα οι ασθενείς απλήρωτοι 100€ ο καθένας, παρά οι οπτικοί χιλιάδες ευρώ κούρεμα ανά κατάστημα.

    Ο συριζα κοιτα να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλυβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή