Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Στην αναμονή η επιχείρηση… εξαφάνισης των ράντζων - 80 στην τελευταία εφημερία του Ευαγγελισμού



Ακόμη δεν άρχισε η υλοποίηση των σχεδίων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας

Onmed.gr

Στις 8 το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαρτίου, η γενική εφημερία του Ευαγγελισμού έκλεισε με 195 εισαγωγές και 80 ασθενείς σε ράντζο…

Οι λεγόμενες επικουρικές κλίνες δεν εμφανίστηκαν μόνο στα παθολογικά τμήματα, αλλά και σε «κρίσιμες» κλινικές όπως οι χειρουργικές και οι καρδιολογικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων και την προστασία έναντι λοιμώξεων.

Είναι μια... τυπική και διαχρονική εικόνα εφημερίας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, παρ’ ότι το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαγγέλλει «πόλεμο» κατά των ράντζων!

Στην τελευταία σχετική και επίσημη τοποθέτηση, η ηγεσία του υπουργείου είχε υποσχεθεί πως μέσα στο πρώτο 15ημερο του Μαρτίου θα ξεκινούσε η επιχείρηση «εξαφάνιση ράντζων», και μάλιστα από το Αττικό νοσοκομείο, το οποίο επίσης γεμίζει με ράντζα σε κάθε γενική εφημερία. Αναμένεται η τοποθέτηση 14 μόνιμων γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε η διαχείριση των ασθενών να επιταχυνθεί και να μειωθούν οι αναμονές. 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου, από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο αναμόρφωσης των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, το οποίο θα είναι προσανατολισμένο στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων, στα οποία πρωταγωνιστούν τα ράντζα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές το πότε θα εφαρμοστεί η αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης, αφού θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ένα «σενάριο» είναι η πιλοτική εφαρμογή του το καλοκαίρι, οπότε η κίνηση στα νοσοκομεία είναι μειωμένη.

Το υπουργείο σχεδιάζει και μια ακόμη ενέργεια για τη μείωση των ράντζων: Πρόκειται για την 24ωρη λειτουργία τουλάχιστον 5 Κέντρων Υγείας στο λεκανοπέδιο, ώστε αυτά να «αναλάβουν» μέρος των επειγόντων περιστατικών που κατευθύνονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Προς το παρόν, εφημερεύει καθημερινά μόνο το Κέντρο Υγείας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Δεν έχει γίνει σαφές αν το προσωπικό επαρκεί για διεύρυνση του ωραρίου στα υπόλοιπα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου