Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΠΟΣΙΠΥ: Πρόσκληση σε διαπραγμάτευση εξετάσεων

Αθήνα 15 – 03 – 2019
Α.Π.: 184

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας κο Α. Ξανθό
Αν. Υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κο Β. Πλαγιανάκο
Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ κο Τ. Γεωργακόπουλο
ΔΣ των ΙΣΑ, ΙΣΘ, ΙΣ Πειραιά, ΙΣ Πατρών 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΣΙΠΥ

[Α] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Πριν λίγες μέρες κοινοποιήθηκαν από πλευράς Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσκλήσεις σε διαπραγμάτευση για την προσέλευση των παρόχων υγείας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των τιμών κάποιων εξετάσεων που έχουν ήδη κοστολογηθεί και άλλων που δεν έχουν τιμή αποζημίωσης που να έχει καθοριστεί με Φ.Ε.Κ. 

Επί της ουσίας, επειδή δεν υπήρχε σαφής αναφορά του σκοπού και των στόχων της διαπραγμάτευσης, μπορεί κάποιος να εξάγει αβίαστα τα συμπεράσματα ότι πρόκειται για μία συγκεκαλυμμένη πρόσκληση σε φωτογραφικό μειοδοτικό διαγωνισμό προκειμένου να ευνοηθούν ορισμένες εταιρίες και ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει προδιαγράψει εκ των προτέρων που θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση. Άρα δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση...

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να εντάξει καινούργιες, πανάκριβες και καινοτόμες εξετάσεις προς αποζημίωση από τον ΚΑΕ που αποζημιώνονται οι ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις (ΚΑΕ 0671.01).

Η αποζημίωση όλων αυτών των νέων εξετάσεων ( διαπραγματευομένων και μη…) από τον ήδη υπάρχοντα κωδικό του κλειστού προϋπολογισμού που αφορά τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις με παράλληλη εφαρμογή του μέτρου τουclaw back, μεταφέρει ολόκληρο το κόστος της κάθε νέας εξέτασης αποκλειστικά σε όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Επειδή η Κυβέρνηση με αυτές τις διαδικασίες που προωθεί, διακυβεύει όχι μόνο την κοινωνική δομή και το μέλλον των χιλιάδων διαγνωστικών εργαστηρίων αλλά και αυτή την Δημόσια Υγεία, καλούμε τον Υπουργό Υγείας να ανακαλέσει αυτές τις «προσκλήσεις σε διαπραγμάτευση» και να συγκαλέσει σε διαβούλευση τους Ιατρικούς Φορείς και τις Εργαστηριακές Ενώσεις, προκειμένου να καθοριστούν οι όποιες σχέσεις και διαδικασίες (οικονομικές, τεχνικές κλπ) με γνώμονα το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.

[Β] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΚΠΥ

1) Ο ΕΟΠΥΥ να συνάπτει σύμβαση με οποιοδήποτε εργαστήριο το αιτηθεί
2) Ο ΕΟΠΥΥ να διαπραγματεύεται τις συμβάσεις μόνο με τους Ιατρικούς φορείς και τις Ενώσεις
3) Η εκάστοτε συμμετοχή του ασφαλισμένου στην δαπάνη να υπολογίζεται επί της τιμής του Κρατικού τιμολογίου.
4) Σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπονται εξετάσεις με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, αυτές είτε να εκτελούνται αποκλειστικά στις Δημόσιες δομές, είτε να εξαιρούνται του claw back.
5) Για κάθε προσθήκη νέας αποζημιούμενης εξέτασης ή σειράς εξετάσεων, να προβλέπεται και η αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού, ώστε να καλύπτεται η ζήτηση.

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου