Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Το «αναστάσιμο» πακέτο παροχών της Κυβέρνησης και τα προαπαιτούμενα των δανειστών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου - 
Liberal.gr

Το «αναστάσιμο» πακέτο παροχών παρουσιάζει την Δευτέρα η κυβέρνηση στους θεσμούς, ενώ οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσουν την προσοχή τους στα προαπαιτούμενα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης τα οποία έχει εγκαταλείψει το Μαξίμου.

Οι καθυστερήσεις και η αδιαφορία της κυβέρνησης θα προκαλέσει την οργή των θεσμών καθώς δεν έχει υλοποιηθεί σειρά μέτρων όπως η ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας οι ιδιωτικοποιήσεις σε Μαρίνα Αλίμου και ΕΛΠΕ και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση με μοναδικό στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα… Πολάκη αλλά και τις δημοσκοπήσεις θα παρουσιάσει ένα ευρύ πρόγραμμα ελαφρύνσεων το οποίο δεν στηρίζεται στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά στα υπερπλεονάσματα από την σκληρή φορολόγηση. Ουσιαστικά αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε μέτρα αχρείαστα για να μπορέσει να μοιράσει χρήμα, αφού προηγουμένως διέλυσε τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.

Για το 2019 το Μαξίμου θέλει να προχωρήσει σε μετατάξεις προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και στον χαμηλό το κόστος των οποίων δεν θα ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες εγκαταλείφθηκε η ιδέα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς δεν θα περνούσε στους καταναλωτές δεδομένου ότι στις ταβέρνες, τα μπαρ και τα εστιατόρια καταγράφεται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

Επίσης για το τρέχον έτος η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει την έκπτωση φόρου 1,5% κατά την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, κόστους 150-200 εκατ. ευρώ και φυσικά να δώσει 13η σύνταξη σε 2.6 εκατ. συνταξιούχους με το κόστος να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ

Βέβαια, θα παρουσιάσει και ένα πρόγραμμα 4ετίας το οποίο θα περιλαμβάνει:

• Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δις ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021

• Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. Ευρώ το 2020 και 997 εκατ. Ευρώ μετά από το 2021

• Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. Ευρώ το 2020 και 613 εκατ. Ευρώ από το 2021 και μετά

• Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. Ευρώ

• Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. Ευρώ

• Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. Ευρώ (η εκτίμηση εξαρτάται από τις προβλέψεις για τουρισμό- κατανάλωση, άρα μπορεί να είναι μεγαλύτερη)

• Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. Ευρώ (λόγω αυξημένης κατανάλωσης μπορεί το κόστος να είναι μεγαλύτερο)

• Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον Προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δις λόγω μείωσης κατανάλωσης

• 13η σύνταξη με το κόστος αγγίζει τα 550 εκατ. Ευρώ 

Από την πλευρά τους οι δανειστές θα ζητήσουν ενημέρωση

1. Για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές.

2. Την εναρμόνιση με τη σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

3. Την Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας.

4. Την μεταρρύθμιση στα προνοϊακά επιδόματα.

5. Την Ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην αγορά ενέργειας.

6. Την Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Yπερταμείο σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται .

7. Την εξέλιξη στις Ιδιωτικοποιήσεις σε Μαρίνα Αλίμου και ΕΛΠΕ.

8. Την αξιολόγηση για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου