Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Ο νόμος Κατρούγκαλου κατέστησε μη ανταποδοτικό το ασφαλιστικό σύστημα



Newsroom , CNN Greece
Η μικρή ανταποδοτικότητα στις συντάξεις, που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή, επισημαίνεται σε μελέτη που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που οργάνωσε η ΕΑΕΕ (Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) με θέμα «Συντάξεις & Ανάπτυξη», με τη συμμετοχή του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και του ΙΟΒΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που παρατίθεται στη μελέτη, σύμφωνα με το οποίο ένας χαμηλόμισθος ασφαλισμένος για 15 έτη εξασφαλίζει σύνταξη ίση με το 77% της σύνταξης που θα εξασφάλιζε αν συμπλήρωνε τα διπλάσια (30) έτη ασφάλισης.

Ως γνωστόν, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ο νόμος Κατρούγκαλου (εκτός από τις δραματικές περικοπές) έχει μετατρέψει το Ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές, λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό.

Στην ίδια μελέτη διατυπώνονται προτάσεις για ενίσχυση κεφαλαιοποιητικών πυλώνων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ προκύπτουν και άλλα συμπεράσματα:

Για την ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα απαιτούνται επενδύσεις, οι οποίες παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.
Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά δαπανηρό σε σχέση με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη βιωσιμότητα ενός αμιγώς διανεμητικού συστήματος.
Συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών καλύπτουν σχεδόν το 1/4 του συνολικού πλήθους και 29% της συνολικής δαπάνης στην Ελλάδα.
Οι εισφορές σύνταξης στον δημόσιο διανεμητικό πυλώνα παραμένουν πολύ υψηλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου