Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Πως θα αποκτήσετε ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αν δεν βρείτε οικογενειακό γιατρό!



Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες είναι ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας ο οποίος θεσμοθετήθηκε και επίσημα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους.
HR

Ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα πρέπει σύντομα να αποκτήσουν υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες ενώ οι γιατροί – όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση- θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία του ασθενούς στο φάκελο.

Από την άλλη πάντως τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας πρέπει να τον δημιουργούν οι οικογενειακοί γιατροί με την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς.


Ωστόσο η δυσκολία ανεύρεσης ελεύθερου οικογενειακού γιατρού για ραντεβού, έχει προκαλέσει προβλήματα στους ασφαλισμένους οι οποίοι και δεν βρίσκουν να εξετασθούν δωρεάν και δεν μπορούν να αποκτήσουν τον φάκελο ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα.

Εξάλλου οι διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί τόσο μέσω του ΕΟΠΥΥ, όσο και στις ΤΟΜΥ, δεν ξεπερνούν τους 1200 για πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένους.Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Ξεκινά πιλοτικά ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στις πρώτες ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Έτσι με το νέο νόμο του υπουργείου Υγείας με τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, προβλέπεται ότι τον φάκελο μπορούν να τον δημιουργήσουν ακόμη και ιδιώτες Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί ή Παιδίατροι οι οποίοι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τους επισκεφθεί καταβάλλοντας από την τσέπη του το κόστος της επίσκεψης.


Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί 200.000 ατομικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας, πριν ακόμη γίνουν υποχρεωτικοί μέσω του νέου νόμου.

Πάντως το επόμενο διάστημα η ΗΔΙΚΑ η οποία θα διαχειρίζεται τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας προετοιμάζει και την ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες θα ενσωματώνονται ηλεκτρονικά στον φάκελο του ασθενούς. Ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τα νοσοκομεία καθώς ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν εξετάσεις δίνοντας τα αποτελέσματα ψηφιακά στους ασθενείς.

7 σχόλια:

  1. 200000.....πω ρε φουστη μου επιτυχία! Πετάει το Σύστημα.......αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μια ακομα φορα το υπουργειο ψαχνει για κοροιδα ιδιωτες παθολογους- γεν. γιατρους οι οποιοι εναντι πινακιου φακης θα συμπληρωσουν τους ιατρικους φακελους των ασθενων και οχι μονο.Ας τους συμπληρωνουν οι συναδελφοι στα ΤΟΜΥ,μια και ο καθεις εις ων εταχθει.....!!!!! και τα ΤΟΜΥ πανε τοσο καλα οπως λενε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον φάκελο του ασθενούς θα πρέπει να τον συμπληρώνει ο κάθε γιατρός που είναι πιστοποιημένος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην αναγραφή εξετάσεων και κάνει χρήση του συστήματος,που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Το υπουργείο δεν ψάχνει για κοροΐδα. Αυτό είναι το σωστό και πρέπει έτσι να γίνεται.
      Το ότι δυσκόλεψε η δουλειά του γιατρού , που χρησιμοποιεί τον ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετήσει τον ασθενή του , αυτό είναι αλήθεια. Αλλά πρέπει να συνεργασθούν όλοι και να καταλάβουν οτι ο ασθενής έχει δικαίωμα να κάνει χρήση της ασφάλειάς του με τους σωστούς όρους.
      Οποιος γιατρός δεν θέλει ή δεν ξέρει, ή βαριέται να γράψει στον υπολογιστή, μπορεί να μην χρησιμοποιεί καθόλου την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να γράφει σε ένα χαρτί με το στυλό. Ετσι θα πληρώνει ο ασθενής,φάρμακα και εξετάσεις και δεν θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

      Διαγραφή
    2. Εχω μια καλύτερη ιδέα συριζοχαφιεδακο 10.40! Θα σας γράψουμε και εσένα και το υπουργείο και τον χρΕΟΠΥΥ στα......! Τι λες;

      Διαγραφή
  3. Με ένα ......500€ θα του κάνω τον φάκελο του κοροιδου που σε ψηφίζει Ξανθοκηφηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από εκεί να φανταστείτε......επιτυχία οι κτηνιατρικες γυφΤΟΜΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή