Σηκώνουν τους τόνους και οι γιατροί- μετά τα διαγνωστικά κέντρα - και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με αφορμή τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει τη θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών στις διαγνωστικές εξετάσεις για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και όσους δικαιούνται ΕΚΑΣ, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού. Την Παρασκευή μάλιστα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για το "χαράτσι", όπως το χαρακτηρίζουν, στις διαγνωστικές εξετάσεις ενώ υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο.
Βίκυ Κουρλιμπίνη - Vicky.kourlibini@capital.gr
Στη σύσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποφασίστηκε κλιμάκωση των αντιδράσεων για τις επιπλέον χρεώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι εργαστηριακοί γιατροί, αλλά και οι διαγνωστικές μονάδες, μετά την απόφαση να πραγματοποιούνται δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή εξετάσεις από ομάδες ασφαλισμένων. Βασικό αίτημα τόσο του ΠΙΣ όσο και των φορέων που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη, είναι να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να μη γίνει μεταβίβαση του επιπλέον κόστους στις πλάτες των γιατρών. Ακολούθησε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ η μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις αναμένεται να γίνει γνωστή εντός της ημέρας με νέα ενημέρωση.
Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα έκτακτη συνάντηση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να γίνει εξουσιοδότηση στους ιατρικούς συλλόγους, για να προβούν σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, σημειώνοντας πως πρόκειται για "παράνομη επίταξη του εισοδήματος".
Αυτό που περιμένουν να δουν οι γιατροί είναι το τελικό ύψος της επιβάρυνσης του claw back (αναγκαστική επιστροφή για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό) για το 2018, δηλαδή πόσο ξέφυγε η δαπάνη την προηγούμενη χρονιά σε σύγκριση με το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σε μεγάλο βαθμό εκτιμάται πως θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.
Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί εξέθεσαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ώστε να μεταφερθεί στην Κυβέρνηση, ενώ διερευνήθηκε εάν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις από άλλες πηγές του προϋπολογισμού.
Όπως τονίζουν οι γιατροί, που ζητούν την κατάργηση του claw back, ήδη το 50-70% του εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. "Η έμπνευση της κυβέρνησης να ασκήσει κοινωνική πολιτική, επιβαρύνοντας όμως τον ιατρικό κλάδο, θα οδηγήσει σε λουκέτο δεκάδες μικρά εργαστήρια και Μονάδες ανά τη χώρα. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ανέλυσαν διεξοδικά όλες τις δυνατότητες αντίδρασης" ανέφερε ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου