Παναγιώτα Καρλατήρα
Protothema.gr
Οι γιατροί καλούν τις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας να ελέγξουν όλα τα νοσοκομεία για να διαπιστώσουν τι κενά υπάρχουν και να επιβάλλουν κυρώσεις.
Την κάλυψη των δημόσιων νοσοκομείων με γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος, ζητεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, στηλιτεύει την πρακτική που ακολουθείται παρανόνως με την κάλυψη όμως του υπουργείου Υγείας, να υποχρεώνονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι υπηρετούντες γιατροί να αναλαμβάνουν καθήκοντα ιατρών εργασίας. Το ίδιο ισχύει, καταγέλλει η ΕΙΝΑΠ, και για τους τεχνικούς ασφαλείας (ανάθεση σε ιδιώτες).
«Σε ελάχιστα νοσοκομεία υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες (γιατροί εργασίας, τεχνικοί ασφαλείας). Όπου υπάρχουν είναι είτε μεμονωμένοι ελευθεροεπαγγελματίες με μπλοκάκι, είτε υπάλληλοι εταιριών που υπακούν συνήθως στις εντολές τις εταιρίας. Η Πολιτεία όχι μόνο δεν το αναγνωρίζει, αλλά παρανομεί ταυτόχρονα, στερώντας από τους υγειονομικούς το ελάχιστο πλέγμα προστασίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν εργατικά ατυχήματα στα νοσοκομεία, για τα οποία όχι μόνο δε λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, αλλά ούτε καν καταγράφονται! Οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρών εργασίας πανελλαδικά είναι μόνο μερικές δεκάδες» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.
Επισημαίνει δε τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες μέσα στα νοσοκομεία όπου η καθημερινότητα περιλαμβάνει ατυχήματα, κακοήθειες από ιονίζουσες ακτινοβολίες, νοσήματα φθοράς και εργασιακή εξουθένωση (burn out) μεγάλης μερίδας υγειονομικών.
Τι ζητεί η ΕΙΝΑΠ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε σύσταση θέσεων ιατρών εργασίας –έναν ή δύο ανάλογα με το μέγεθος του νοσοκομείου- και τεχνικό ασφαλείας, με την ευκαιρία της κατάρτiσης νέων Οργανισμών των νοσοκομείων.
Επίσης, για την αμεσότερη αντιμετώπιση του προβλήματος ζητούν να αυξηθούν επειγόντως οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρικής της εργασίας πανελλαδικά.
Καλούν τις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας να ελέγξουν όλα τα νοσοκομεία για να διαπιστώσουν τι κενά υπάρχουν και να επιβάλλουν κυρώσεις. Αλλά και τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών να σταματήσουν να αναθέτουν καθήκοντα ιατρού εργασίας σε υπηρετούντες στα νοσοκομεία συναδέλφους.
Τέλος, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «στον «πολυθρύλητο διάλογο» του υπουργείου Εργασίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά να υπάρξει δέσμευση ότι θα χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία χώροι ανθυγιεινής εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – κλιμακωτά κατά κλάδο- σε μισθούς, ωράριο, χρόνια συνταξιοδότησης, άδειες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου