Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Απίστευτη ταλαιπωρία με την χορήγηση πιστοποιητικών αναπηρίας στα νοσοκομεία καταγγέλουν οι γιατροί

Από Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Δυσλειτουργικός είναι ο νέος τρόπος χορήγησης πιστοποιητικών αναπηρίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά - ΕΙΝΑΠ και καλεί τους γιατρούς των δημοσιων νοσοκομείων να συνεχίσουν να χορηγούν χειρόγραφα πιστοποιητικά.

Η πιλοτική εφαρμογή χορήσης πιστοποιητικών από τα δημόσια νοσοκομεία προς τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας - Κ.Ε.Π.Α. εμφανίζει σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες, υποστηρίζουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ, με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των γιατρών και τη μη εξυπηρέτηση των ασθενών. Ο νέος τρόπος υποβολής πιστοποιητικών γίνεται προς το παρόν πιλοτικά στην 1η και 2 η Υ.Πε.

Τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα, όπως λένε οι γιατροί, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζει σοβαρές καθυστερήσεις, καθώς επίσης και επιστημονικά κενά και ασάφειες, ενώ δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι γιατροί να επιφορτίζονται με αχρείαστες εργασίες και να χάνουν πολύτιμο χρόνο.

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΙΝΑΠ "καλεί και καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και γιατρούς των Κέντρων Υγείας να εξακολουθούν να δίνουν χειρόγραφο τον εισηγητικό φάκελο, όπως γίνεται μέχρι τώρα, χωρίς την υποβολή του παράβολου που κοστίζει 46€. Η υποβολή χειρόγραφης εισήγησης δωρεάν, προβλέπεται από το νόμο (ΦΕΚ 5855, τεύχος 2 ο , Άρθρο 4, Παράγραφος 5). Η όποια νέα ρύθμιση πρέπει να είναι λειτουργική για να μην προστίθενται επιπλέον δυσκολίες στον ασθενή", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ποιά είναι τα προβλήματα με την χορήγηση πιστοποιητικών

Συγκεκριμένα οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν επισημάνει τα παρακάτω προβλήματα:

1. Η νέα διαδικασία δεν εξασφαλίζει αν ο ασθενής όντως έχει νοσηλευτεί ή εξεταστεί στο δημόσιο νοσοκομείο.

2. Επιφορτίζει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με διοικητικές ευθύνες και με όλη τη σχετική γραμματειακή εργασία, συνεπώς απαιτείται γραμματειακή υποστήριξη σε κάθε νοσοκομείο όπου τώρα δεν υπάρχει.

3. Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι εξαιρετικά δυσλειτουργική, και βρίθει ιατρικών λαθών. Για κάθε πιστοποιητικό απαιτείται χρόνος 45 λεπτών τουλάχιστον, εφόσον γίνεται ηλεκτρονικά και είναι σχεδόν αδύνατο να προστεθούν συνυπάρχουσες παθήσεις με ηλεκτρονικό τρόπο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί - ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ - έχουν επισήμως, εγγράφως και δια ζώσης εκφράσει τους σοβαρούς προβληματισμούς των νοσοκομειακών γιατρών προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, από το Νοέμβριο, όμως, παρ'ότι ο Υπουργός είχε δεσμευτεί να συστήσει κοινή επιτροπή από αρμόδιους με την παρουσία και γιατρών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό, λένε οι γιατροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου