Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ανδρέας Ξανθός: H επικέντρωση στο ζήτημα των τιμών ήταν μία εμμονή των δανειστών της χώρας

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

"Πρέπει να ξεπεράσουμε την αποκλειστική επικέντρωση στο ζήτημα των τιμών, καθώς το βάρος πρέπει δοθεί στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα", δήλωσε κατά τη διάρκεια του 2ου Evidence Based Healthcare, ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Φάρμακο και τιμολογιακή πολιτική. Η ευαίσθητη σχέση κόστους-αποτελέσματος-ασθενή», ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια "άτυπη τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος κι έτσι καταφέραμε να διασφαλίσουμε το μείζον, να έχει πρόσβαση ο κόσμος στα αναγκαία φάρμακα και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Παράλληλα, τόνισε ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε την αποκλειστική επικέντρωση στο ζήτημα των τιμών. Αυτό ήταν μία εμμονή των θεσμών, των δανειστών της χώρας, που παρήγαγε πολλαπλές στρεβλώσεις. Φτάσαμε κι εμείς να βάζουμε διάφορα φρένα για να αποτρέψουμε την απότομη πτώση. Φτάσαμε να έχουμε τιμές off patent χαμηλότερες από τις τιμές των γενοσήμων. Τώρα είναι η ώρα μέσα από ένα νέο πλαίσιο να διορθώσουμε αυτές τις στρεβλώσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Α. Ξανθός: Η μεγάλη αύξηση της δαπάνης προκύπτει από τα νέα ακριβά φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το οι αποφάσεις που θα ληφθούν από δω και πέρα κατευθύνονται προς μία σταδιακή αναπροσαρμογή των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης: "Ήδη ξεκινάμε από το 2019 με μία μικρή ενίσχυση αλλά νομίζω πολιτικά σημαντική, του κλειστού προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΣΥ. Υπάρχουν τα Νοσοκομειακά του ΕΟΠΥΥ και υπάρχει και η δαπάνη του ιδιωτικού φαρμακείου που όντως διατηρείται περίπου σε ένα σταθερό επίπεδο, με μία μικρή προσαύξηση. Η μεγάλη αύξηση της δαπάνης προκύπτει από τα νέα ακριβά φάρμακα, που διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από τα φαρμακεία των νοσοκομείων», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο Ανδρέας Ξανθός τοποθετήθηκε, επίσης, και στο θέμα της μηδενικής συμμετοχής των ασθενών όταν επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, για τα οποία ανέφερε:

«Κάναμε παρέμβαση το φθινόπωρο για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπου η συμμετοχή τους είναι 10% και αν επιλέξουν γενόσημο η συμμετοχή τους μηδενίζεται. Σκεφτόμαστε κάτι παρόμοιο-μικρή μείωση της επιβάρυνσης-όταν επιλέγεται γενόσημο που είναι και στο 25% σε συγκεκριμένα νοσήματα. Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα νομίζω ότι μπορούμε να πάμε σε ένα πιο βιώσιμο τοπίο το αμέσως επόμενο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου