Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

Νέα καταγγελία για Πολάκη: Αίρει το τεκμήριο αθωότητας για τους γιατρούς

ethnos.gr

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, θα αφαιρούνται οι άδειες άσκησης επαγγέλματος στους γιατρούς στους οποίους θα ασκηθεί δίωξη πριν ακόμη καταδικαστούν!

Άνω κάτω είναι η ιατρική κοινότητα μετά από υπουργική απόφαση τού Παύλου Πολάκη για την οποία μάλιστα ο κλάδος ενημερώθηκε όταν ήδη είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, οι γιατροί υπόκεινται σε αναστολή άσκησης ιατρικού επαγγέλματος με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης (και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών αναφέρει ότι με την απόφαση αυτή αίρεται το τεκμήριο αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση έχει ως θέμα: «Καθορισμός δικαιολογητικών, διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, τίτλου ιατρικής ειδικότητας και πιστοποιητικών ορθής άσκησης (goodstanding)».

Στο άρθρο 4 και περίπτωση γ. αναφέρεται ρητά ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος εάν: «ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019 (ΦΕΚ 43Α΄)».

Δηλαδή, «για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια» εξηγεί η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

«Στην περίπτωση αυτή η αναστολή διαρκεί μέχρι την έκδοση της σχετικής αμετάκλητης δικαστικής απόφασης» όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση.

Τέλος το τεκμήριο αθωότητας για τους γιατρούς

«Καταργείται δηλαδή αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών της χώρας, αντιβαίνοντας στην πάγια αρχή του Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού βάσει του άρθρου 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ και την ενσωμάτωσή του στο άρθρο 6 του Ν4596/2019 στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ως εξής: «Τεκμήριο αθωότητας: Οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο» αναφέρει η κυρία Μαστοράκου.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, συνταγματικών διατάξεων και παραβίαση νομοθετικής εξουσιοδότησης του Υπουργού.

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αναφέρουν: «Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση ως απαράδεκτη προσπάθεια στοχοποίησης / διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου και καταστροφής της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, χωρίς επαρκή δικαστική τεκμηρίωση. Δεν θα επιτρέψουμε στον μαχόμενο ιατρό να είναι ανυπεράσπιστο θύμα σε πιθανές πολιτικές/προσωπικές σκοπιμότητες, σε ανυπόστατη προσβολή της προσωπικότητας και της επαγγελματικής του φήμης και θα αντιτεθούμε στη λογική δημιουργίας «βιομηχανίας» διώξεων.

Με την αρωγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, θα προβούμε σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων του ιατρικού κόσμου».

5 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΚΑΙ ΤΣΑΓΑΝΟ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΟΠΟΤΕ...ΝΑΙ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΟΛΟΥΣ.

   Διαγραφή
 2. Οποιαδηποτε προσφυγη του ΠΙΣ στο ΣΤΕ θα αναστειλει τον νομο αυτο...δεν βλεπω το λογο για ολη την αναστατωση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αωαρωτιεμαι αν στα παγκοσμια χρονικά υπάρχει αλλη περιπτωση που μέλος κυβερνησης και γιατρός, νομοθετει μετρα εισ βάρος των συναδέλφων του!!!
  Τι αλλο να περιμενει κανείς άραγε απο την Αριστερά της καταραμένης αγραμματοσύνης και φτωχολογιάς?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΙΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ. ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΕΞ ΥΜΩΝ. ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΥΡΙΟΙ.!!!! ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΕΙ ΚΑΤΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή