Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ

Δράμα 10/04/2019

Θέμα: « Κοινωνική πολίτικη με χρηματοδότηση από τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς »

Ενημερωθήκαμε ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ 4898/18 από την Τετάρτη 10/04/2019 στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων ανάλογα με την πάθηση τους και συγκεκριμένα από το 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης για τα παραπεμπτικά που εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους μειώνεται στο 5% για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ και σε 0% για τους ασφαλισμένους που πάσχουν από: Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο, ΣΔ τυπου Ι, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διενεργήσει μεταμόσχευση, πιστοποιημένη ανεπάρκεια 80% από ΚΕΠΑ, ακρωτηριασμένοι ασθενείς που λαμβάνουν επίδομα .

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας να ασκήσει κοινωνική πολιτική σε προεκλογική περίοδο. Kατανοούμε την εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους αλλά δεν δεχόμαστε η τακτική αυτή των εκάστοτε κυβερνήσεων να εφαρμόζεται εις βάρος του Εργαστηριακού Κλάδου που έχει υποστεί την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή από οποιονδήποτε άλλο κλάδο ελευθεροεπαγγελματιών. Να σας θυμίσουμε την εφαρμογή της ασφαλιστική τιμής και της υποκοστολόγηση κατά 47% των τιμών των εργαστηριακών μας εξετάσεων (Υ.Α.Γ3γ/οικ.98494/2015 ΦΕΚ Β΄ 2816), την θεσμοθέτηση άδικων και ληστρικών μέτρων επιστροφής χρημάτων (claw back, rebate).

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να θεσμοθετηθεί η διαδικασία ιατρικής και οικονομικής προέγκρισης όλων των παραπεμπτικών μέσω του συστήματος e-syntagographysis, ώστε κάθε παραπεμπτικό που θα εκδίδεται από το σύστημα νακαλύπτεται από τον κλειστό μηνιαίο προϋπολογισμό και να εφαρμοστεί επιτέλους ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς και η ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Αντ’ αυτού το υπουργείο αποφάσισε με υπουργική απόφαση καταργώντας ακόμη μια φορά τον νομοθετικό ρολο της Βουλής να μετατρέψει τα εργαστήρια μας σε δημοσιές δομές υγείας και να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με 0 % συμμέτοχη .

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη, οι ασθενείς που δικαιούνται εξετάσεις με 0%, θαπρέπει να εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο από δημοσιές δομές υγείας και αυτοί που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ και σύμφωνα με το κράτος δικαιούνται να
πληρώνουν συμμετοχή 5% να αποζημιώνονται τα παραπεμπτικά τους από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς εφαρμογή claw back και rebate. Διαφορετικά προτείνουμε να ενταχθούν στο 0% και να εξυπηρετούνται μονο σε κρατικές- δημόσιες δομές. Ο εργαστηριακός ιατρός στηρίζει από το 2012 την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας επωμιζόμενος το οικονομικό φορτίο των εξετάσεων του ασφαλιζόμενου, πληρώνοντας από το υστέρημα του την αδυναμία του κράτους να τον αποζημιώσει για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Η υπομονή μας αλλά και οι οικονομικές σας αντοχές έχουν εξαντληθεί.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ. 

Σεβόμαστε τους χρόνιους πάσχοντες αλλά αδυνατούμε να αντικαταστήσουμε το κράτος. 

Όταν αποφασίζεις να ασκήσεις κοινωνική πολίτικη πρώτα εξασφαλίζεις τα κονδύλια και μετά λαμβάνεις μέτρα.

Καλούμε τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να επικυρώσει τις απόφαση των μέλλων μας και να παρέμβει προασπίζοντας τον συνταγματικο μας δικαίωμα να αμειβόμαστε για την παροχή των υπηρεσιών μας προς το κράτος.

Τα μέλη του συνδέσμου

AKTINOΛΟΓΟΙ - ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΙ : 

ΠΑΤΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 

ΚΟΥΤΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 

ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 

ΤΕΡΖΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 

ΣΙΟΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ


ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ : 

ΒΑΒΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ


ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ –ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 

ΚΟΥΤΟΥΡΟΥΣΗ ΝΙΚΗ

ΚΡΟΚΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

ΜΠΟΖΗ ΕΛΕΝΗ

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΑΡΚΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ 

ΜΗΤΣΙΤΣΙΚΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

ΣΑΛΤΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ 

ΤΑΧΥΡΙΔΗΣ 

ΧΑΙΤΙΔΟΥ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΙΑ

ΧΑΤΖΕΛΗ-ΒΕΛΕΝΗ ΕΥΡΙΔΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου