Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Αντιδρούν και οι νέοι γιατροί στην απόφαση Πολάκη

Την απόσυρση της Απόφασης Πολάκη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα αναστολής της ασκησεως του ιατρικού επαγγέλματος με την άσκηση και μόνο ποινικής δίωξης, ζητεί και το Κίνημα Νέων Ιατρών (ΚΙΝΙ).
Virus


«Με άλλα λόγια, αν είσαι γιατρός στην Ελλάδα, ιδιώτης ή δημόσιος, και έχεις την ατυχία να εμπλακείς σε μια ποινική υπόθεση που ενέχει δόλο κανείς δεν θα περιμένει να αποδειχθεί η ενοχή σου, παρά οδηγείσαι αυτομάτως σε επαγγελματικό εκτελεστικό απόσπασμα», αναφέρει το Κίνημα. Όπως εξηγούν, πρόκειται για επαγγελματική εκτέλεση ένας γιατρός να βρίσκεται με κλειστό ιατρείο ή εκτός ειδικότητας για πέντε και πλέον χρόνια και μάλιστα χωρίς την δυνατότητα να εργαστεί σε άλλη χώρα ακόμα.

Ειδικότερα τονίζουν:

«Για πέντε και πλέον χρόνια θα βρίσκεσαι εκτός Ιατρικού Σώματος, αδυνατώντας να εργαστείς και να θρέψεις την οικογένειά σου, ώστε αν αποδοθείς στο τέλος της περιπέτειας αθώος και άσπιλος στην κοινωνία να κάνεις ακριβώς ΤΙ;! Θα αποζημιώσει κάποιος την επαγγελματική και οικονομική σου καταστροφή; Θα ζητήσει έστω ένα ταπεινό συγγνώμη; Καθίσταται ο Ιατρός τεκμαρτά ένοχος και τιμωρείται βάναυσα επ’ αυτού λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας – από τους κυρίους που χαίρουν και μάλιστα εμπράκτως και προσφάτως κάνουν χρήση ασυλίας! Δεν αποτελεί απλά μια κραυγαλέα άδικη διάταξη ούτε απλά μια εξόχως αρνητική διάκριση εις βάρος μιας επαγγελματικής ομάδας στο πρόσωπο της αρχής της Ισονομίας. Δεν πρόκειται καν “απλά” για καταπάτηση Συνταγματικών Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αρθ. 48) και της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (αρθ. 11)! ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat (τεκμήριο αθωότητας) Όριζε ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα και έκτοτε ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει αυτήν την βασική και ανθρώπινη Αρχή. Μέχρι τον κ. Πολάκη! Οποίο θράσος! Οποία χυδαιότητα! Οι διαδικτυακοί υπασπιστές του κ. Πολάκη έσπευσαν να δικαιολογήσουν την μαύρη αυτή άβυσσο παρουσιάζοντας “παραδείγματα” ειδεχθών εγκλημάτων, εξηγώντας πως αφορά μόνο βαρέα αδικήματα που ενέχουν δόλο και πως η άσκηση ποινικής δίωξης γίνεται μετά την διενέργεια προανάκρισης. Επιλεκτικά αγνοούν πως:

το Τεκμήριο Αθωότητας αφορά όλα τα αδικήματα, ανεξαρτήτως τύπου ή βαρύτητας αυτού – εκτός και θεωρούν δικαιολογημένη συμπεριφορά το λιντσάρισμα κατηγορούμενων για ειδεχθή εγκλήματα άμα τη συλλήψει τους, οπότε θα έπρεπε να τους εξηγήσουμε μερικά πράγματα για την Δημοκρατια.
Η προανάκριση δεν αποφασίζει για ενοχή ή αθωότητα, ειδάλλως η παραπομπή σε δίκη θα ήταν μια άχρηστη χρονοβόρα διαδικασία. Πρωτοετείς της Νομικής είναι σε θέση να τους το εξηγήσουν.

Η κακόβουλη καταγγελία για μια σειρά αδικημάτων με δόλο, παρότι ποινικά κολάσιμη, δεν είναι και τόσο σπάνια. Η ενδεχόμενη αγωγή εναντίον του δράστη, μετά την αμετάκλητη αθώωση του θύματος, δεν μπορεί να επανορθώσει την ανυπολόγιστη ηθική, οικονομική και επαγγελματική ζημία.

Ποιες οι συνέπειες;

Το αποτέλεσμα αυτής της άδικης, διακριτικής, αντισυνταγματικής, απάνθρωπης διάταξης θα είναι πολλαπλό και ιδιαίτερα δυσάρεστο όχι μόνο για την ιατρική κοινότητα, αλλά για την κοινωνία στο σύνολό της.

Οι Ιατροί θα τελούν σε καθεστώς απόλυτου τρόμου, επηρεάζοντας τόσο την επιστημονική τους λειτουργία όσο και την ελεύθερη έκφραση και άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων υπό τον φόβο μιας κακόβουλης καταγγελίας που θα σημαίνει λήξη της καριέρας τους και πέταμα όλων τους των κόπων στον κάδο των αχρήστων. Ένα δυναμικό και άρτια καταρτισμένο μέρος της κοινωνίας, με κρίσιμο ρόλο εντός της, φιμώνεται και εξαναγκάζεται σε δουλικές και αναξιοπρεπείς συμπεριφορές.

Η διάταξη είναι εξοργιστικά “βούτυρο και μέλι” στο ψωμί των ιδιωτικών ασφαλιστικών που θα μπορούν πλέον να παρέχουν ένα ακόμα “προϊόν” στους έχοντες την δυνατότητα του υψηλού αντιτίμου – ενισχύεται κατά τρόπο αισχρό ο αποκλεισμός και ο εγκλωβισμός των συναδέλφων των χαμηλότερων οικονομικών τάξεων.

Ειδικά για αυτούς τους συναδέλφους, όπως και τους φοιτητές μας, η φυγή στο εξωτερικό “όσο ακόμα προλαβαίνουν” εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ως μονόδρομος. Η ερημοποίηση του υγειονομικού τομέα, η αποψίλωσή του από το επιστημονικό προσωπικό που παράγει η χώρα μας, αποτελεί ξεκάθαρα πια κεντρική πολιτική επιλογή και όχι απλά επιφαινόμενο της συνεχιζόμενης οικονομικής καθίζησης. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οδηγείται σε μία “εκ των έσω” (και άρα με το ελάχιστο πολιτικό κόστος) κατάρρευση ενώ ταυτόχρονα η μορφή του ελεύθερου επαγγελματία Ιατρού με το ανεξάρτητο ιατρείο της γειτονιάς τελεί υπό ελεεινού πολύπλευρου διωγμού με στόχο την εξαφάνισή του. Υπό αυτήν την οπτική, η επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα από πολυεθνικές ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων εν καιρώ “αριστερής” διακυβέρνησης που “μεροληπτεί υπέρ του ΕΣΥ” δεν φαντάζει σε κανενός τα μάτια ως μυστηριώδης. Η κυβέρνηση παραδίδει ύπουλα την Υγεία του πολίτη στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο και οι ευθύνες της τόσο συλλογικά όσο και προσωπικά των κυρίων Ξανθού και Πολάκη είναι βαρύτατες και οι πράξεις τους επαίσχυντες!

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Απαιτούμε επιτέλους σεβασμό στην επιστημονική και ανθρώπινη οντότητά μας. Απαιτούμαι δικαιοσύνη, ισονομία, συνταγματική νομιμότητα.
Καλούμε τους Συναδέλφους σε δυναμική αντίδραση απέναντι στην εξαθλίωση και τον διωγμό μας.

Ζηταμέ από τον ΠΙΣ και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους την άμεση ανάληψη δράσεων και δια της νομικής οδού για την ακύρωση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης».

2 σχόλια:

  1. Η Αριστερα με το......ηθικο πλεονεκτημα που θελει πισω τους νεους γιατρους! Κοινοι αλητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αθλιος κρητικος τραγος ομως ειναι μονιμα κρυμενος πισω απο την βουλευτικη ασυλια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή