Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Κίτρινη "κάρτα" από Eurogroup – Μετά τις Ευρωεκλογές ο τελικός "λογαριασμός"

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Ισχυρή προειδοποίηση δέχθηκε χθες η κυβέρνηση από το Eurogroup για την "παροχολογία" που οδηγεί -με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κομισιόν- σε μεγάλο δημοσιονομικό κενό και σε πιθανά νέα μέτρα "λιτότητας" το 2020. Ο λόγος για μέτρα τα οποία -αν επιβεβαιωθούν- μοιραία θα κληθεί να λάβει η τότε κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη σύνοδο του Eurogroup επιβεβαιώνουν και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν εκ νέου από τον Κεντρικό Τραπεζίτη (με δηλώσεις του στους FT για ανυπαρξία δημοσιονομικού χώρου φέτος). Επιβεβαιώνουν και πληροφορίες για μία πρώτη καταμέτρηση των "παροχών" την οποία είχαν κάνει τα κλιμάκια των θεσμών κατά την παραμονή τους στην Αθήνα και δείχνει δημοσιονομικό κενό εκατοντάδων εκατ. ευρώ.


Ωστόσο, ο τελικός δημοσιονομικός "λογαριασμός" δεν έχει γίνει. Θα ολοκληρωθεί και θα αποκαλυφθεί μετά τις Ευρωεκλογές: στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 13 Ιουνίου, με ενδιάμεσους "σταθμούς" το EWG της 3ης Ιουνίου και τις επίσημες ανακοινώσεις της έκθεσης της Επιτροπής για την Ελλάδα στις 5 Ιουνίου.

Οι θεσμοί χθες στις δηλώσεις τους επικαλέσθηκαν το "προσωρινό" των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να "μαζέψουν" τις αρχικές τους θέσεις περί μεγάλης "τρύπας" φέτος. Δηλαδή επέλεξαν να μην τοποθετηθούν οριστικά αναφορικά με το αν χάνεται ο στόχος του 2019 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Έθεσαν επίσης παραμέτρους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που θα ενσωματωθούν στις προβλέψεις. 

Ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει ζήτημα τόσο με το πλεόνασμα καθεαυτό, όσο και με τις παρενέργειες που προκαλεί. Είπαν ότι:

• Υπάρχει ζήτημα απόρριψης της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ από κράτη – μέλη

• Επηρεάζεται η διεθνής εικόνα της χώρας και η αγορά ομολόγων.

Αυτό που μένει να φανεί, εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η "αντίδραση". Δηλαδή αν θα υπάρξει μία "ύφεση" έως τις Ευρωεκλογές, αλλά και τι θα γίνει μετά από την "κάλπη" του Μαΐου, από όλες τις πλευρές.

Πέρα από το θέμα του ΔΝΤ άλλοι "θεσμικοί" μοχλοί πίεσης της κυβέρνησης δεν υπάρχουν με βάση το νομικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της Ενισχυμένης Εποπτείας, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Έτσι, επισήμως προσδιορίζεται ως το μεγάλο "κρας τεστ" η τέταρτη αξιολόγηση του φθινοπώρου: συνδέεται με αποφάσεις ενεργοποίησης παρεμβάσεων για το χρέος, αλλά και με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 (που θα αποκαλύψει το θέμα των χαμηλότερων πλεονασμάτων και τις τυχόν συστάσεις για πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει τότε να ληφθούν). Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ έχει προαναγγείλει κατάθεση στις Βρυξέλλες του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2020 στα μέσα Σεπτεμβρίου...

Ο Χουλιαράκης έθεσε το θέμα Ελλάδα

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε χθες μέσα από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί ήταν το πώς.... ξεκίνησε η συζήτηση για το ζήτημα Ελλάδα (σ.σ. που δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα). Έγινε με πρωτοβουλία του κ. Χουλιαράκη, όπως δήλωσε ο Επίτροπος.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης εκπροσωπούσε χθες την Ελλάδα, αφού ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μετείχε στη Σύνοδο (με αιτιολογία ότι δεν υπάρχει επισήμως θέμα Ελλάδας). Όπως λοιπόν επισήμανε ο Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτημα για τα μέτρα, η Ελλάδα "δεν ήταν στην ατζέντα αλλά τελικά το θέμα τέθηκε γιατί ο κ. Χουλιαράκης ήθελε να παρουσιάσει το πακέτο"...

Οι δηλώσεις

Οι πιο αιχμηρές δηλώσεις χθες προήλθαν από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Μάλιστα είχαν... διαβαθμίσεις.

Αρχικά εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών και για ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2020. Στη συνέχεια ωστόσο, σε δεύτερη τοποθέτησή του, κατέβασε - λίγο - τους τόνους.

Δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αποτίμηση πως χάνεται φέτος ο δημοσιονομικός στόχος. Επισήμανε όμως και την αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα μετά τις ανακοινώσεις. 

Για την πρόταση περί μείωσης των πλεονασμάτων μέσω του "μαξιλαριού" διαθεσίμων ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι "θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020. Δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή".

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προανήγγειλε συζήτηση στην σύνοδο του Ιουνίου, έχοντας πλέον τα τελικά στοιχεία μέσα από την τρίτη έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας που θα ανακοινώσει η Κομισιόν. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί και αυτός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Ωστόσο είπε ότι "πρέπει να αποτιμηθούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου