Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΝΦΙΑ 897.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Άσυλο Ανιάτων - Μικρή ανακούφιση σε σχέση με πέρυσι

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος αναγκάστηκαν να πουλήσουν ακίνητα, μόνο για να καλύψουν τις διογκωμένες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Το ποσό των 897.000 ευρώ καλείται να αποδώσει φέτος το Άσυλο Ανιάτων, ως ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που διαθέτει.

Είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι (970.103 ευρώ) και το 2017 (1.028.000 ευρώ). Αποτελεί, ωστόσο, ένα αξιόλογο βάρος για ένα Ίδρυμα που στηρίζεται στον εθελοντισμό.

Πρόκειται για ποσά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι πλασματικά, καθώς τα ακίνητα που αφορούν δεν χρησιμοποιούνται ή δεν αποδίδουν έσοδα.

Κάθε χρόνο, η διοίκηση του Ιδρύματος προσπαθεί να μειώσει το οικονομικό βάρος που προκαλεί ο ΕΝΦΙΑ, σκοντάφτοντας, ωστόσο, στη νομοθεσία και στο σκληρό μνημονιακό πλαίσιο.

Η διοίκηση του Ασύλου χαιρετίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 12%, που εφάρμοσε φέτος η Κυβέρνηση για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του.

"Κάθε μέτρο φοροελάφρυνσης, αποτελεί για το Άσυλο Ανιάτων σημαντική ενίσχυση του κοινωνικού του έργου και διευκολύνει την έξοδό του από την οικονομική περιδίνηση των τελευταίων ετών", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Το Άσυλο, ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται και να φορολογείται ως "μεγαλοϊδιοκτήτης" με κέρδη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι τα έσοδα από τα ενοίκια που εισπράττει, εισφέρονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του σκοπού του.

Παρά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ποσό του φόρου, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές του υποχρεώσεις, ξεπερνά κατά πολύ τη φοροδοτική δυνατότητα του Ασύλου και δυσχεραίνει το κοινωνικό του έργο.

Κενό

Σήμερα, το Άσυλό Ανίατων προσφέρει περίθαλψη και φροντίδα σε 170 συνανθρώπους μας με ανίατες ασθένειες και απασχολεί 110 εργαζόμενους και νοσηλευτές, καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης.

Με αυτά τα δεδομένα, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δεν αποδίδει κέρδη και μερίδια, αλλά διασφαλίζει την δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε συνανθρώπους μας, για την εκπλήρωση των σκοπών του.

Στα 126 χρόνια της λειτουργίας του, το Άσυλο Ανιάτων χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και με την αρωγή φίλων και χορηγών υποστηρικτών, χωρίς δημόσια κρατική επιχορήγηση.

Επιβίωση

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια καθηλώθηκε σε μία διαρκή προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης και αναγκάστηκε να πουλήσει ακίνητα, μόνο για να καλύψει τις διογκωμένες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος περιμένουν από τη νέα Κυβέρνηση να εξετάσει συνολικά τις προτάσεις, να εκλογικεύσει το φορολογικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα κοινωφελή σωματεία όπως το Άσυλο Ανιάτων.

Με τον τρόπο αυτό, το Άσυλο θα μπορέσει να συνεχίσει το κοινωνικό του έργο, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Κράτος και στην ελληνική κοινωνία.

2 σχόλια:

  1. ΕΡΩΤΗΣΗ.Η ΒΟΥΛΗ ΠΟΣΟ ΕΝΦΙΑ ΠΛΡΗΡΩΝΕΙ?
    OΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 170 ασθενείς,
    110 εργαζόμενοι.
    Μνημόνιο μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή