Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Στο τραπέζι η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ από φόρους σε αλκοόλ και τσιγάρα



Η οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ από την φορολόγηση των προϊόντων καπνού και αλκοόλ είναι μια από τις προτάσεις που αναμένεται να καταθέσουν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας οι ιδιώτες-πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό.

Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (μεταξύ αυτών ο σύνδεσμος των διαγνωστικών κέντρων, η ένωση ιδιωτικών πολυϊατρείων και εργαστηρίων) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με τη συμμετοχή ακόμη εκπροσώπων των ιατρικών συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας και Ηρακλείου.

Η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ από τους φόρους στο κάπνισμα δεν είναι ένα μέτρο που έχει ακουστεί για πρώτη φορά. Και το 2012, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Οργανισμός, "κουβαλώντας” υπέρογκα χρέη από τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν, είχε ακουστεί η επιβολή ειδικού φόρου σε τσιγάρα και ποτά υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ως ισοδύναμο μέτρο, προκειμένου να μην πληρώσουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 το "εισιτήριο" των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία (το οποίο πλέον έχει καταργηθεί) και το 1 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία (μέτρο που ακόμη ισχύει). 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει πάντως προαγγείλει το συμμάζεμα των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ με στόχο την καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισμού και των κονδυλίων για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Σημειώνεται πως η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού παραμένει φέτος στο ποσό των 100 εκατ. και ο προϋπολογισμός δαπανών του Οργανισμού ανέρχεται σε 6,18 δισ. ευρώ. 

Αν και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους επίσης έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (ενδεικτικά στα τέλη του 2016 άγγιζαν τα 1,3 δισ. ευρώ), παράγοντες από τον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης δεν μπορούν να αποκλείσουν ο ενδεχόμενο μιας νέας "γενιάς” χρεών, καθώς τα ληξιπρόθεσμα από τα 133 εκατ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο, στο εξάμηνο σκαρφάλωσαν στα 200 εκατ.

Στη νέα συνάντηση των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας με τον υπουργό Υγείας προβλέπεται ακόμη να τεθούν επί τάπητος η μείωσης της επιβάρυνσης από το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback), αλλά και θέματα όπως οι συμβάσεις οικογενειακών ιατρών των κλινικοεργαστηριακών και των εργαστηρίων, η ρύθμιση για 120 δόσεις για clawback παλαιών και νέων οφειλών, η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου