Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Οικογενειακοί γιατροί: Πάγια μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2020! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με ένα νομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, το υπουργείο Υγείας ρυθμίζει εκκρεμότητες που εδώ και καιρό δεν είχαν επιλυθεί.

Μεταξύ αυτών αλλάζει τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον αυτές θα αγγίζουν τα 2000 ευρώ μηνιαίως ως πάγια αποζημίωση μέχρι την 1η Αυγούστου του 2020, ενώ η ρύθμιση φαίνεται ότι έχει και αναδρομική ισχύ.
Να σημειωθεί ότι ο κλάδος δεν είχε πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Αύγουστο. Διαβάστε ΕΔΩ τι ετοίμαζαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Σε επίσχεση όσοι παραμένουν απλήρωτοι! Τι ζητούν»

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ενώ οι οικογενειακοί γιατροί ήταν απλήρωτοι, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε με ανακοίνωσή της την έκπληξή της για την πιθανότητα να προχωρήσουν σε επίσχεση.

Πάγια αποζημίωση

Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου σκούπα που περιλαμβάνει πολλές ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται πως το κονδύλι για την αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών αυξάνεται δεδομένου ότι ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και οι μέχρι σήμερα αμοιβές δεν καλύπτουν την πραγματική εργασία σε σχέση με τον πληθυσμό ευθύνης.

Το Άρθρο 5 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενόψει της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του δικτύου οικογενειακών ιατρών, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, αλλά και τεχνικών δυσχερειών για την ορθή καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης, δεν έχει καταστεί εφικτή η καταβολή των αμοιβών τους με αναγωγή στα πραγματικά δεδομένα ευθύνης. Συνεπώς, προς αποκατάσταση των ανωτέρω, ορίζεται μία πρόσθετη περίοδος αμοιβής με πάγια αντιμισθία για όλους τους οικογενειακούς ιατρούς και τους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, για τη χρονική περίοδο από 1.8.2019 έως 1.8.2020».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μόνο 440 οικογενειακοί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη όλου του πληθυσμού της χώρας.

3 σχόλια:

  1. Δηλαδή οι 440 (και μπράβο τους)έγιναν συμβασιούχοι όπως παλιά χωρίς όμως υποχρεώσεις (που είχαν σαν συμβασιούχοι)πόσο μάλλον τις υποχρεώσεις του οικογενειακού ιατρού!!! Μπράβο και μετά(όταν οι υποχρεώσεις δεν θα είναι εύκολο να αποφευχθούν) θα παραιτηθούν χωρίς πρόβλημα...Από την άλλη το αίτημα των ιατρών που ήταν συμβεβλημένοι μέχρι 31/7/2018 για επιστροφή τους οι σύλλογοι και ο ΠΙΣ το ξέχασαν.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες η πλατφόρμα συμμετοχής στον οικογενειακό γιατρό ήταν ανοικτή (δεν γνωρίζω εάν είναι ακόμα ανοικτή)...Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα της επίθεσης ειρωνίας εναντίον των οικ. γιατρών...Έχεις κάποια στοιχεία που να δείχνουν πως είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους???...Έχεις διευθύνσεις και ονόματα ατόμων που ενώ έχουν δηλωθεί ως οικογενειακοί γιατροί , είναι σπίτι τους και ξεκοκαλλίζουν το μισθό τους???...Εάν δεν έχεις, στάματα την συκοφαντική σπέκουλα...Γιατί στην πραγματικότητα οι οικογ. γιατροί ξεπερνούν κατά πολύ τις 250 με 300 επισκέψεις το μήνα και αναλογικά πληρώνονται πολύ λιγότερο από αυτά που έπαιρναν πιο πριν...

      Διαγραφή
  2. Πρώτα από όλα καμμία ειρωνία .Εγώ έγραψα το σχόλιο εναντίον του υπουργείου και των ιατρικών συνδικαλιστικων οργανων και όχι εναντίον των οικογ ιατρών και το μπράβο δεν ήταν ειρωνικο. Δεύτερον ναι η προκήρυξη ήταν ανοιχτή αλλά δεν υπογραψα γιατί η προκήρυξη ζητούσε πράγματα μη συμβατά με την πραγματικότητα όσο για σπεκουλα και πολιτικαντικες συμπεριφορές δεν με χαρακτήριζαν ποτέ και τέλος δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι οι οικογ ιατροί και εσύ κατά συνέπεια βλέπετε δωρεάν όποιον μπαίνει στο ιατρείο με ΕΟΠΥΥ στο ωράριο που έχετε δηλώσει (αφού τους εγγράφετε στους καταλόγους σας),κάνεις τον φάκελο ασθενή,κάνεις κάτι οίκον επισκέψεις στους ασφαλισμένους που δεν μπορούν δωρεάν,κλπ Ακόμα 300 επισκέψεις το μήνα είναι 15 ασθενείς την ημέρα δηλαδή ούτε 4ωρεςκαι ναι ξέρω αρκετούς συναδέλφους που μετά από 15 μήνες δεν έχουν ξεπεράσει τους350_400 ασθενείς και κάνουν 100-150 πράξεις το ανώτερο ...Και ξαναλέω δεν έχω τίποτα με τους συναδέλφους απλώς εγώ δεν μπόρω για πολλούς λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή