Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΕΟΔΥ: Γιατροί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι μεταβαίνουν εκτάκτως στα Κέντρα Υποδοχής σε 5 νησιά

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Κλιμάκια από γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους απέστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου.

Με σκοπό την καλύτερη υγειονομική κάλυψη του προσφυγικού - μεταναστευτικού πληθυσμού, αλλά και την υγειονομική θωράκιση της χώρας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας - ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ), απέστειλε σήμερα Δευτέρα κλιμάκια γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων, στα δοκιμαζόμενα από τις προσφυγικές ροές νησιά της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου.

Μαζί τους και ο πρόεδρος ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος μετά από σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στην Λέρο και αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στην Κω, με σκοπό την επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης αλλά και τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος «PHILOS II – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, κατά την παραμονή τους στα πέντε νησιά τις επόμενες εβδομάδες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συμβάλουν:
στην επιτάχυνση της εξέτασης της ευαλωτότητας των προσφύγων/μεταναστών των ΚΥΤ
στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
στην ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης ευάλωτων ομάδων
στον εμβολιασμό των προσφύγων-μεταναστών και κυρίως των παιδιών

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, της υπηρεσίας Ασύλου και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα ΚΥΤ. Επιπρόσθετα, θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των δύο Γενικών Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας καθώς και με τους Δημάρχους των δύο νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου