Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Καμπάνα 850.000 ευρώ σε γιατρό για ιατρική επιπλοκή! Στα κάγκελα ο κλάδος για εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Οι χειρότεροι εφιάλτες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς φαίνεται ότι παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς ενεργοποιήθηκε για τα καλά στην πράξη η εγκύκλιος που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του τότε Αν. Υπουργού Οικονομικών κ.Χουλιαράκη που εκδόθηκε στις 18/1/18. Προέβλεπε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους και όχι το νοσοκομείο τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών.


Ο καταλογισμός για 850.000 ευρώ!

Η υπόθεση αφορά σε γιατρό της Λάρισας του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί σε περιστατικό 17 χρόνια πριν!

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr πριν λίγα 24ωρα στον νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας επιδόθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα σχετικά έγγραφα, στο σπίτι του με περιπολικό της αστυνομίας, μπροστά στα μάτια των παιδιών του. Ο ίδιος ο γιατρός σοκαρίστηκε αφού το περιστατικό συνοδεύτηκε με λεκτική βία από την πλευρά των αστυνομικών όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα.
Νοσοκομειακοί Γιατροί: Να πληρώσει ο Χουλιαράκης!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) είναι στα κάγκελα καθώς μετά την εγκύκλιο έχει ξεκινήσει «βιομηχανία» αγωγών κατά ιατρικού προσωπικού νοσοκομείων, ενώ θεωρούν υπεύθυνη την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθό, Πολάκη) οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για το πρόβλημα που προκαλείται στους γιατρούς με την εγκύκλιο Χουλιαράκη, αλλά ουδέποτε την ακύρωσαν. Να σημειωθεί ότι Ξανθός Πολάκης διαβεβαιώνουν τον κλάδο ότι στην πράξη δεν θα ισχύσει.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου: «Δυστυχώς είναι γεγονός ο πρώτος καταλογισμός αστικής αποζημίωσης για ιατρική επιπλοκή σε γιατρό του ΕΣΥ μέσω ελεγκτικού συνεδρίου.Ο Πάνος Παπανικολάου

Το ποσό είναι ούτε λίγο ούτε πολύ είναι 850.000 ευρώ. Αφορά σε γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί πριν από 17 ολόκληρα χρόνια». Όπως επισημαίνει ο κ.Παπανικολάου: «Ο γιατρός είχε καταδικάστηκε στο ποινικό δικαστήριο για απλή αμέλεια. Υπενθυμίζουμε ότι έγκαιρα και σε όλους τους τόνους από τον Φεβρουάριο του 2018 είχαμε προειδοποιήσει πως η σχετική εγκύκλιος Χουλιαρακη (18.1.2018) σαφέστατα προβλέπει αυτόματα καταλογισμό στον γιατρό αστικής αποζημίωσης που επιδικάζεται σε βάρος του νοσοκομείου για ιατρική επιπλοκή, μέσω ελεγκτικού συνεδρίου χωρίς καν κάποια διοικητική απόφαση, αν προηγουμένως ο γιατρός έχει καταδικαστεί στο ποινικό δικαστήριο για αμέλεια».


Ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ δηλώνει ότι έτσι αργά η γρήγορα θα φύγουν από το ΕΣΥ γιατροί οδηγώντας το σε πλήρη κατάρρευση:

«Επίσης είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό οδηγεί κατευθείαν σε ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς από τη μία τα ποσά που επιδικάζονται είναι κολοσσιαία. Για μια μόνο περίπτωση μπορεί η αποζημίωση να είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές αποδοχές ενός γιατρού ΕΣΥ στα συνολικά 25 χρόνια της υπηρεσίας του.

Από την άλλη ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, θα οδηγήσει άμεσα την εκτόξευση των ασφαλίστρων σε ύψος τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ομαδική μαζική παραίτηση».
«Οι ασφαλιστικές εταιρείες»

Ο κλάδος βλέπει πίσω από την όλη υπόθεση συμφέροντα με τις ασφαλιστικές εταιρείες που όπως ισχυρίζονται φαίνεται να είχαν στόχο οι προηγούμενοι υπουργοί. Ο Πάνος Παπανικολάου αναφέρει στο HealthReport.gr: «Επίσης είχαμε επισημάνει ότι κάτι πολύ βρώμικο υπάρχει μέσα στο γραφείο του κ.Χουλιαρακη καθώς ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 δηλαδή δυο ολόκληρους μήνες πριν την έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αρχίσει να βομβαρδίζονται από ασφαλιστικές εταιρείες για συμβόλαια.

Δυστυχώς για το θέμα έχει τεράστια ευθύνη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και ιδιαίτερα ο Ανδρέας Ξανθός γιατί επί 1,5 χρόνο παραπλανούσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς λέγοντας δήθεν πως το θέμα αφορά όχι ιατρικές επιπλοκές, αλλά μόνο άλλα αδικήματα για τα οποία δικαστικά τεκμηριώνεται δόλος.
Ενώ τώρα πανηγυρικά αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν ένα καταγέλαστο ψέμα».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

-Άμεσα να ακυρωθεί από το ελεγκτικό συνέδριο ο καταλογισμός της συγκεκριμένης αποζημίωσης στον γιατρό της Λάρισας.

-Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση της εγκυκλίου.

-Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση Ξανθός Πολάκης, και να παραδεχτούν πως έσφαλαν και παραπλάνησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

-Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι νυν υπουργοί Κικίλιας Κοντοζαμάνης

«Και να μην αρχίσουν τα γνωστά ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε και εμείς υλοποιούμε. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω τότε τεκμηριωμένα οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε ραγδαία διάλυση το δημόσιο ΕΣΥ» δηλώνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

15 σχόλια:

  1. Η εγκυκλιος ειναι νομιμη και ο καταλογισμος του ποσου στον αμελη ιατρο ΕΣΥ με αναγωγη νομιμοτατος ,οπως προβλεπεται απο την τρεχουσα νομοθεσια ,πολυ πριν την εποχη Χουλιαρακη .Ετσι και οι ΕΣΥτες θα πρεπει να προσεχουν την ιατρικη τους πρακτικη και οχι μονο τα κοροιδα οι ιδιωτες .Δοξα τω θεω υπαρχουν πολλοι νεοι γιατροι που θα αντικαταστησπυν αυτους που θα φυγουν .Τα υπολοιπα ειναι ονειροφαντασιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι ένας άσχετος πανιβλακας μη γιατρός που απλά θα πεθάνεις αβοήθητος αν οι ανοησίες που λες εφαρμοστούν! Φυσικά...... δεν πρόκειται...... γιδοβοσκε 8.11 μμ που την λέξη Στατιστική την έχεις ακούσει μόνο σε...... Δελτίο Ειδήσεων!

      Διαγραφή
    2. Ρωτηστε καποιον δικηγορο που να ασχολειται με το δημοσιο δικαιο και θα σας κατατοπισει σχετικα με το νομο που ισχυει απο τη δεκαετια του 40.Απλα το δημοσιο δεν ασκουσε το δικαιωμα που ειχε κατα του αμελη ιατρου.Το ποιος ειναι ασχετος γιδοβοσκος φιανεται απο το υφος των αναρτησεων .

      Διαγραφή
    3. Ασχετε......γκιατρο 8.08 , έχεις άκουσα την λέξη Στατιστική η όχι? Αν την έχεις γνωρίζεις τις έννοιες νοσηρότητα, θνητότητα, μετεγχειρητική επιπλοκή η στην στάνη που βοσκας τα γίδια αυτά είναι ......βαριά Φιλοσοφία? Απαντά συγκεκριμένα ηλίθιε γιδοβοσκε διότι ΟΝΤΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ποιος είναι και ποιος δεν είναι γιατρός ! Και ΚΑΜΙΑ υποχρέωση δεν έχουμε οι γιατροί να σεβόμαστε αξιοπεριφρονητους συκοφάντες !

      Διαγραφή
    4. Το ποιος είναι άσχετος γιδοβοσκος γιδοβοσκε 8.08 μ.μ.δεν φαίνεται από το ύφος αλλά από την ουσία του κειμένου και εκεί η βαθιά σου άγνοια δεν κρύβεται καθώς όπως ορθά σου επεσήμανε ο συνάδελφος στατιστικά όσο σωστός και να σαι θα προκύψουν επιπλοκές . Τόσο απλό είναι για έναν γιατρό αλλά όχι βέβαια για ενα γίδι όπως εσύ

      Διαγραφή
    5. Και τι θέλεις να μας πεις δηλαδή με αυτήν την αρλούμπα; Και έτσι να είναι πάλι ο Χουλιαρακης φταίει που αντί να καταργήσει έναν εκτός τόπου και χρόνου νόμο τον ελικαιροποιησε. Για τα υπόλοιπα μια χαρά σου τα ψαλε ο συνάδελφος έχεις άγνοια και αντίληψη μανάβη για το ιατρικό λάθος που οντως είναι αναπόφευκτο στατιστικά. Και φυσικά οι ασθενείς θα καταλήξουν χωρίς υπηρεσίες υγείας για κάθε σοβαρό θέμα όπως επισημάνθηκε. Έχεις πολύ μεγάλο κόμπλεξ με τους γιατρους

      Διαγραφή
    6. Αποχή από τις ιατρικές πράξεις μέχρι οι γιδοβοσκοι ξερολες τύπου 8.11 να εκλιπαρουν τον ιατρό να τους περάσει έναν απλό ουροκαθετηρα υπογράφοντας γονατιστοι και με δάκρυα στα μάτια ότι αναλαμβάνουν ΌΛΗ την ευθύνη για κάθε πιθανή επιπλοκη! Τόσο απλό είναι!

      Διαγραφή
    7. Εχετε ολοκληρωτικα λαθος αντιληψη για το θεμα .Δεν μιλαμε για επιπλοκες αλλα για λαθη και παραλειψεις .Δεν μπορειτε φυσικα να καταλαβετε τη διαφορα ,ειναι αναμενομενο.Ο Χουλιαρακης δεν μπορει να καταργησει νομο που ισχυει για ολους τους δημοσιους υπαλληλους και ισχυε ανεκαθεν .Θα πρεπει να τρεμει τωρα ο τεμπελης ,ο αδιαφορος ,ο λουφαδορος ,ο επαγγελματιας συνδικαληστης διοτι θα απαιτει το δημοσιο τα χρηματα που κατεβαλε απο αυτον .Τερμα το ασυλο του ΕΣΥ ,παρτε το χαμπαρι .

      Διαγραφή
    8. Βρε...... πανιβλακα, διάβασε το ρεπορτάζ, δεν καταλαβαίνεις ότι γίνεται λόγος για καταδίκη για ιατρική επιπλοκη? Ξέρεις τι είναι...... ιατρική επιπλοκη? Για ποιον...... λουφαδορο μιλάς? Είσαι σε θέση...... ορνιο που κάνεις και τον έξυπνο να αντιληφθείς ότι αν εγώ κάνω πχ φουλ λαπαροσκοπικες χολοκυστεκτομες σε ένα ποσοστό βιβλιογραφικο αν είμαι πολύ καλός θα έχω μια σειρά από επιπλοκές? Χολοπεριτοναιο, αποφραξη χοληφορου, διατομή χοληδοχου πόρου κλπ! ΌΣΟ τέλειος και να είμαι! Πόσο....... Ηλιθιος μπορεί να είσαι? Δηλαδή εσύ τώρα είσαι..... γιατρός? Εχεις διδαχτεί...... Ιατρική Στατιστική? Ξέρεις τι είναι το...... p? Αντε ρε στα...... γίδια σου και σταμάτα το παραμύθι, ΌΛΑ τα άρθρα μιλούν για ιατρική επιπλοκη ψευταρα!
      Κ. Μαστορακου συγγνώμη για το λεξιλόγιο αλλά παρακαλώ να το αναρτήσετε διότι ΔΕΝ θα μας τρελάνουν κάποιοι αγράμματοι! Κάθε Χειρουργός γνωρίζει ότι Χειρουργικη= Επιπλοκές όπως μας έλεγαν οι Δάσκαλοι μας στην Σχολή! Για να μην έχεις επιπλοκές απλά....... δεν πρέπει να χειρουργες! Ε, δεν θα καταστραφουμε οικονομικά επειδή θεραπευουμε τον κόσμο!

      Διαγραφή
    9. Δεν θα ανταποδωσω τους χαρακτηρισμους διοτι αντανακλουν το πολυ χαμηλο επιπεδο του γραφοντα αυτους και που ειναι πολυ φυσικο να αντιπροσωπευουν και το επιπεδο χειρουργικης που ασκει .Οι επιπλοκες ειναι αναποφευκτες οσο καλος και αν ειναι κανεις .Σημασια εχει να ενεργει lege artis .Τοτε δεν τον αγγιζει τιποτε και αν ακομη πεθανει ο ασθενης .Ο νομος τιμωρει την ιατρικη αμελεια ,δηλ τη μη τηρηση των γενικα αποδεκτων κανονων της ιατρικης .Διαβαστε το βιβλιο της καθηγητριας κας Πελλενη -Παπαγεωργιου για την αστικη ευθυνη,ή αυτο του κου Φραγκου για ολα τα ειδη ευθυνης, προτου επιπολαια να εκφερετε αποψη για ολα .Αν βεβαια εχετε αυτην τη δυνατοτητα ,δηλ να μελετατε συγγραμματα ,αφου ασχοληθειτε με τους δυσμοιρους ασθενεις σας .

      Διαγραφή
    10. Επιμένω σε ΟΛΟΥΣ τους χαρακτηρισμούς που τους αξίζεις ΑΠΟΛΥΤΑ ΨΕΥΤΑΡΑ 4.22 διότι ΟΛΑ τα άρθρα που αναρτηθηκαν ομιλούν για Ιατρική Επιπλοκή που τιμωρήθηκε ! ΟΛΑ χωρίς καμία εξαίρεση ! Εσύ μιλώντας γενικολογα (ενώ όμως παίρνεις αφορμή από συγκεκριμένο περιστατικό που συγκεκριμένα αναφέρεται ως Ιατρική Επιπλοκή ΞΕΚΑΘΑΡΑ από όλους!)μας δίνεις μια ερμηνεία δική σου πετώντας την μπάλα στην εξέδρα ! Εννοείται .......ψευτογιατρε πως αν εγώ δεν χορηγησω αντιπηκτική αγωγή σε ασθενή με κολεκτομη λόγω Ca και ιστορικό ΑΕΕ, κινδυνεύει από θρομβοεμβολικο επεισόδιο και είναι παράλειψη μου! Δεν είναι όμως παράλειψη αν κάνει διάσπαση η αναστομωση,περιτονίτιδα και λογω χαμηλών εφεδρειών καταλήξει !
      Όλα τα άρθρα που όπως θέλεις καταλαβαίνεις μιλούν για 85000 πρόστιμο για Ιατρική Επιπλοκή !
      Η Ιατρική Επιπλοκή δεν μπορεί να ποινικοποιείται για να δουλεύουν τα δικηγορικά γραφεία ! Όχι δεν θα διαβάσω κανένα βιβλίο για την αστική ευθύνη , με ενδιαφέρει μόνο το απαράδεκτο γεγονός ότι λόγω εγκυκλίου Χουλιαρακη τιμωρήθηκε μια Ιατρική Επιπλοκή όπως όλοι αναφέρουν ! Κανείς σε κανένα άρθρο δεν κάνει ο τω για αμέλεια, ΕΣΥ μιλάς γενικά για αμέλεια ! Φυσικά η αμέλεια πρέπει να τιμωρείται !

      Διαγραφή
    11. Ηρεμησε συναδελφε και διαβασε την εγκυκλιο λεξη προς λεξη (μπορεις να τη βρεις στο διαδικτυο ).Εκει δεν αναφερεται η λεξη επιπλοκη (δεν μπορει να αναφερεται αλλωστε ),παρα μονο ο δολος και η αμελεια .Κακως οι δημοσιογραφοι παραποιησαν το νοημα της εγκυκλιου.Οι επιπλοκες ειναι συμφυτες με την ιατρικη καθε ειδους ,ειναι αναμενομενες και οι δικαστες το ξερουν καλα οτι οι γιατροι δεν ειναι θεοι .Το παραδειγμα που αναφερεις ειναι πολυ ευστοχο .Στη συγκερκριμενη περιπτωση τιμωρηθηκε το αποτελεσμα της αμελειας του γιατρου ,που ηταν καποια επιπλοκη και οχι απλα η επιπλοκη καθαυτη .Δεν ειναι δικες μου οι ερμηνειες ,ρωτα οποιονδηποτε δικηγορο που να ασχολειται με την αμελεια να σου τα εξηγησει .

      Διαγραφή
    12. Μακάρι να ναι έτσι εγώ παντού για επιπλοκή διαβάζω

      Διαγραφή
    13. Οχι ,η επιπλοκη παντα θα υπαρχει και στα ειδικα συγγραμματα αναφερεται ως τετοια και ως αναποφευκτη .Το σημαντικο ειναι να μην εχει υπαρξει αμελης πραξη ή παραλειψη του γιατρου και αυτος να εχει ενεργησει οπως ο μεσος συνετος ιατρος .Δες παραπανω την ανασκοπηση του προεδρου του ιατρικου συλλογου Λαρισας που τα εξηγει απλα και κατανοητα .Ανακαλω τους χαρακτηρισμους που σε θιγουν και ζητω συγνωμη .

      Διαγραφή
  2. Θα είναι πίσω από τα κάγκελα...
    Άχρηστος κλάδος,
    Δείτε τους ένστολους,
    Τους εφοριακούς,
    Τους εκπαιδευτικους,
    Τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ,
    Να καταλάβετε ζωαδια γιατροί,
    Τι σημαίνει πραγματική ενότητα,
    Και συνδικαλισμός.
    Άμεσο κλείσιμο από αύριο όλων των ιατρείων,όχι με προσωπικό ασφαλειας και μακακιες,
    Άμεση κατάθεση όλων των ιατρών της χώρας των αδειών τους στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους,και εξήγηση στους πολίτες από τα ΜΜΕ ότι στην χώρα δεν θα δώσει κανένας γιατρός ούτε ιδιώτης ούτε δημοσιου,κανενός είδους ιατρική βοήθεια.
    Όταν σε 1-2 μέρες πεθάνουν 30-50 άτομα,
    Το ξανασυζητάμε,κυριοι πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή