Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

«Σκαρφάλωσε» και άλλο το νοσοκομειακό clawback του ΕΟΠΥΥ

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομειακό clawback"
Νέο πλήγμα για τη φαρμακευτική δαπάνη επιφυλάσσει κάθε τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Η 7η τροποποίηση δείχνει νέα αύξηση clawback και rebate για τα φάρμακα 1Α.

Την ανάγκη ενίσχυσης των προϋπολογισμών αναδεικνύει η ανεξέλεγκτη πορεία των δαπανών, που οδηγούν τα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών σε όλο και μεγαλύτερα ύψη. Η τελευταία Τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ είναι ενδεικτική της κατάστασης, αφού αυξάνει τις εκτιμήσεις για το clawback και το rebate των φαρμάκων 1Α, των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης που αποζημιώνει, κατά 14,4 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, υπολογίζει τη συνολική υπέρβαση για τα 1Α φάρμακα στα 122 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το ποσό του clawback κατά 6,6 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό ποσό της αυτόματος επιστροφής από 100 εκατ. ευρώ (2η Τροποποίηση) διαμορφώνεται πλέον στα 106,6 εκατ. ευρώ. Το rebate υπολογίζεται στα 7,8 εκατ. ευρώ.


Ο αρχικός Προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων είναι μόλις 55 εκατ. ευρώ, μιλάμε λοιπόν μια συνολική φαρμακευτική δαπάνη για τα 1Α φάρμακα στα 177 εκατ. ευρω…

Αξίζει να αναφέρουμε πως στον Προϋπολογισμό δεν έχει εγγραφεί αύξηση 26 εκατ. ευρώ, στην οποία έχει αναφερθεί ο Υπουργός Υγείας, την ώρα που το σύνολο του clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να ξεπεράσει το 1,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου