Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Μπλοκάρει η βαθμολογική εξέλιξη γιατρών στα επείγοντα λόγω διάταξης Πολάκη! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί


Νέα προβλήματα φαίνεται ότι φέρνει διάταξη που είχε προωθήσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης βάση της οποίας για να εξελιχθούν βαθμολογικά οι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και του ΕΚΑΒ που ασκούν επείγουσα ιατρική, θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά ένα εξάμηνο σε δύο απομακρυσμένα κέντρα ως εκπαίδευση, έστω κι αν εργάζονται για χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως καταγγέλλουν η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή) οι διατάξεις που υποχρέωναν τους εξειδικευμένους Εντατικολόγους μόνιμους γιατρούς των ΜΕΘ να αδειάσουν τις ΜΕΘ όλης της χώρας για να κάνουν «εξάμηνο ΤΕΠ» στο Χαϊδάρι ή στο Ηράκλειο, μετά τις αντιδράσεις του κλάδου είχαν διορθωθεί το καλοκαίρι, αλλά όπως φαίνεται συνεχίζουν να εφαρμόζονται στα νοσοκομεία.


Δύο περιστατικά στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ήδη δύο γιατροί δεν εξελίχθηκαν βαθμολογικά λόγω της παλαιότερης διάταξης Πολάκη.

«Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωνόμαστε πανηγυρικά : σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις (ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη) μπλοκαρίστηκε η βαθμολογική εξέλιξη (από Επ. Β σε Επ. Α) γιατρών ΤΕΠ που είχαν συμπληρώσει νομίμως ως τον Δεκέμβρη 2019 την αναγκαία προϋπηρεσία γιατί σύμφωνα με τις υπηρεσίες νοσοκομείων και υπουργείου αυτή η υπουργική απόφαση Πολάκη προβλέπει πως οι δυο συνάδελφοι προκειμένου να εξελιχθούν βαθμολογικά θα έπρεπε να έχουν ξεσπιτωθεί, να έχουν μετακομίσει από την Θεσσαλονίκη στο Χαϊδάρι ή στο Ηράκλειο «για εξάμηνο άσκησης στην Επείγουσα Ιατρική» (την οποία ήδη ασκούν εδώ και χρόνια) σε «εκπαιδευτικά κέντρα» τα οποία όμως … δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν ακόμα» εξηγούν τα μέλη από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.

Σημειώνουν μάλιστα ότι ενώ είχε εκδοθεί μεταγενέστερη διορθωτική ρύθμιση (ΦΕΚ 3065, 31/7/19) που σαφέστατα ορίζει πως τουλάχιστον ως τον 9/2020 οι βαθμολογικές εξελίξεις των Επιμελητών ΤΕΠ και ΕΚΑΒ θα γίνονται κανονικά και απρόσκοπτα, αυτή η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η υποχρεωτική εκπαίδευση του εξαμήνου αλλά και οι σχετικές εξετάσεις ίσχυαν μόνο για τους Επιμελητές και όχι για τους Διευθυντές στα Επείγοντα με βάση τη διάταξη Πολάκη, με συνέπεια να θεωρείται από τους καταγγέλλοντος γιατρούς ως ρουσφέτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου