Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 2 ΔΙΣ. Η «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ



Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος οι δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες για 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αφού φορείς υγείας που συνεργάζονται με τον οργανισμό  σταματούν την παροχή υπηρεσιών με πίστωση.
Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Από την τσέπη τους θα κληθούν, τελικά να πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη οι ασφαλισμένοι  του ΕΟΠΥΥ, αφού ο ένας μετά τον άλλο οι ιδιωτικοί φορείς που συνεργάζονται με τον Οργανισμό προχωρούν σε αναστολή της πίστωσης.
Η κατάρρευση του Οργανισμού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των υπουργών, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του υπουργού αναπληρωτή Υγείας Μάριου Σαλμά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας, η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται εφέτος σε 2 – 2,5 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις του Οργανισμού έως τις 30 Οκτωβρίου 2011 ήταν 1,5 δισ. ευρώ (με παραδοχή για ένα «κούρεμα» 300 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά τους οι προμηθευτές διεκδικούν 1,8 δισ. ευρώ).
Το Υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. για το 2013. Συγκεκριμένα ευελπιστεί να κόψει 350 εκατ. ευρώ από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, 100 εκατ. από τη χρήση των γενοσήμων, 150 εκατ. από τον περιορισμό της θετικής λίστα φαρμάκων, δηλαδή με μείωση ων φαρμάκων που αποζημιώνονται, αλλά και 200 εκατ. από την επέκταση της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, και μέσω των μειώσεων του ποσοστού κέρδους των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Όλοι οι ιδιωτικοί φορείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης αποφάσισαν επίσχεση της παροχής των υπηρεσιών τους προς τον Οργανισμό από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου. Η κινητοποίηση θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας, ενώ θα κινηθούν και δικαστικά.
Κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης-αποθεραπείας και ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα παγώσουν  επισκέψεις, νοσηλείες και εξετάσεις με πίστωση και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο του κόστους   των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολογίου, και θα διεκδικούν τα χρήματα από τον Οργανισμό.
Οι εν λόγω φορείς είναι απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ για το Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο , ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένες απαιτήσεις τουλάχιστον 36 μηνών και συγχρόνως  εκκρεμεί η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών τους από τον Ιανουάριο του 2012.
Έν τω μεταξύ, για άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ προσανατολίζονται και οι Φυσιοθεραπευτές, ενώ σήμερα συνεδριάζει και το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) για να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων του.
Ο ΦΣΑ, αλλά και περίπου 17 ακόμη Σύλλογοι από όλη τη χώρα, συνεχίσουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτέμβρη.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου