Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 18-09-2012
ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Η Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, έλαβε σοβαρά υπόψιν τα ακόλουθα αδιαμφισβήτητα δεδομένα:


1. Η επικείμενη κατάρρευση του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται προ των πυλών, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και από την ηγεσία του ΥΥΚΑ. Αυτό θα επιφέρει αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας και διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρικούς κλάδους που απαρτίζουν το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας στην χώρα, και δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις από την οξεία απασφάλιση του μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού πληθυσμού, και τη συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση.

2. Ο εθνικός ασφαλιστικός φορέας, ως γνήσιο κατασκεύασμα ισοπεδωτικής πανυγειονομικής πολιτικής, έχει σκοπό την οικονομική και επιστημονική  εξαθλίωση του Ιατρού με την επιβολή ασφυκτικών μέτρων που απαγορεύουν την άσκηση της ιατρικής με όρους ποιότητας και κανόνες ιατρικής δεοντολογίας. Δεν περιορίζονται, αλλά αντιθέτως ευνοούνται, υπό το νέο καθεστώς, τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

3. Η άναρχη «απελευθέρωση» του ιατρικού επαγγέλματος και η επέλαση  της πλανοδιακής ιατρικής και της ευκαιριακής «επιχειρηματικής δραστηριότητας», με την αντίστοιχη ισοπέδωση των θεσμών, οδηγούν στην πλήρη παράδοση των ιδιωτικών ιατρείων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στον ευτελισμό των ιατρικών υπηρεσιών και στην εξαθλίωση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

4. Η καλοσχεδιασμένη και επιλεκτική στάση πληρωμών προς τον ιατρικό κλάδο, που συνοδεύεται από την αντίστοιχη επιθετική αντι-ιατρική επικοινωνιακή πολιτική, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση κάθε μεμονωμένου ιατρείου, με σκοπό τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης προς τους μεγάλους επιχειρηματίες της υγείας. Η δημιουργία κρατικού μονοπωλίου που λειτουργεί αποκλειστικά με την ισοπεδωτική μειοδοτική λογική και τη σχεδιαζόμενη επιβολή της πολιτικής της κατ’ αποκοπήεργασίας (capitation), δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο κανένα ιατρικό κλάδο (εργαστηριακοί ιατροί, κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, πιστοποιημένοι ιατροί, ιδιωτικές κλινικές, ιατροί του ΙΚΑ και του δημόσιου συστήματος υγείας).

5. Η αμφισβήτηση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος της αμειβόμενης εργασίας εκ μέρους της πολιτείας και η άσκηση τρομοκρατίας με φασίζουσα νοοτροπία, συνεπάγεται τη θεσμική κατάρρευση του κράτους δικαίου.

6. Υπάρχει σταδιακή και σταθερή μετακύλιση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις πλάτες των ασφαλισμένων, οι αντοχές των οποίων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ασφάλειας για την επιβίωσή τους. Η επιδεικτική αδιαφορία του κράτους για την έλλειψη εξυπηρέτησης και υγειονομικής κάλυψης εις βάρους του συνόλου των πολιτών, που έχουν αποδώσει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές τους εισφορές, δημιουργεί συνθήκες υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, με δραματικές συνέπειες στους δείκτες βιωσιμότητας και νοσηρότητας του Ελληνικού πληθυσμού.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


1. Κατά απόλυτη προτεραιότητα, εφαρμογή σχεδίου διάσωσης του εθνικού ασφαλιστικού φορέα με άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, με 1% του ΑΕΠ.

2. Στελέχωση, οργάνωση και διοικητική επάρκεια ΕΟΠΥΥ. Απομάκρυνση της σημερινής αποτυχημένης διοίκησης του Οργανισμού.


3. Αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων αμοιβών στο ακέραιο, που  κκρεμούν προς όλους τους Ιατρούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Συμψηφισμός δεδουλευμένων οφειλών των ταμείων προς ιδιώτες ιατρούς, με υποχρεώσεις αυτών προς το Δημόσιο.

4. Το χορηγούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι αποκλειστική επιλογή και ευθύνη του θεράποντος Ιατρού. Κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα χωρίς συνταγή Ιατρού. Άμεση κατάργηση του μέτρου του προστίμου του 1 ευρώ για τις χειρόγραφες συνταγές.

5. Ο αναγκαίος εξορθολογισμός των δαπανών στο χώρο της υγείας, με τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις μονάδων υγείας οφείλουν να πραγματοποιηθούν με γνώμονα την ιατρική επιστήμη και με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών οργάνων.

6. Άμεση διευθέτηση του νομικού πλαισίου των αδειοδοτήσεων των  ατρείων και άρση της άναρχης απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος και της εφαρμογής του Ν 3919.

7. Ασφαλές, λειτουργικό, ταχύ, τεχνολογικά άρτιο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

8. Ανατροπή των σχεδιαζόμενων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, στην περαιτέρω μείωση των αμοιβών των Ιατρών και στο νέο απαράδεκτο από ιατρικής σκοπιάς, εφημεριακό καθεστώς.

9. Πίεση στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για υγειονομική κάλυψη και εξασφάλιση φαρμάκων υψηλού κόστους για τους χρόνιους πάσχοντες  σθενείς.10.Άμεση αναμόρφωση της ιατρικής εκπαίδευσης , τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


1. Συγκρότηση Πανϊατρικού πανυγειονομικού μετώπου με πρωτοβουλία του ΙΣΠ (-επιθυμητή η αιγίδα του ΠΙΣ - ), από κοινού με ιατρικές  συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς και της πόλης, και τον προγραμματισμό ευρείας ενημέρωσης των πολιτών και το σχεδιασμό κοινών απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου και του Υγειονομικού Δικτύου του πληθυσμού, με όρους υψηλής ποιότητας υγείας, στα πλαίσια της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Θεσμική στήριξη και κάλυψη των κινητοποιήσεων όλων των συνδικαλιστικών φορέων του ιατρικού κλάδου.

2. Άμεση εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής και ξένης κοινής γνώμης για τα τραγικά αποτελέσματα που ήδη έχουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας.

3. Συμμετοχή των μελών του ΙΣΠ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ στις 26 Σεπτεμβρίου: « Όχι στις οριζόντιες περικοπές, στην αποδυνάμωση του Συστήματος Υγείας και στην εξαθλίωση Ιατρών και πολιτών ». Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς υγείας στις 05 Οκτωβρίου.

4. Άμεση μαζική κατάθεση ατομικών αγωγών των ιατρών κατά των πρώην ταμείων, ΕΟΠΥΥ και Ελληνικό Δημόσιο για την νομική διεκδίκηση των δεδουλευμένων στο ακέραιο, που απειλούνται με τον κίνδυνο παραγραφής και «κουρέματος». Άμεση νομική εκδίκαση απόδοσης των οφειλών των πρώην ταμείων για Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 2011 για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, ως ληξιπρόθεσμες οφειλές που βαραίνουν απευθείας τον ΕΟΠΥΥ.

5. Η πρόταση της ομαδικής αναστολής της επί πιστώσει συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, θα αποφασιστεί ανάλογα με την πορεία της αποτελεσματικότητας των κινητοποιήσεων και των χρηματοοικονομικών δεδομένων της χώρας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Απόστολος Σωτηρούδης                                                 Ανδρέας Μαζαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου