Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Έκτακτο σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ


 Έκτακτο σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ

Διπλασιασμό των εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, νέα λίστα φαρμάκων και μειώσεις τιμών περιλαμβάνει το έκτακτο σχέδιο που αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστεί η "μαύρη τρύπα" στον ΕΟΠΥΥ, που θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αύξηση της εισφοράς για τον κλάδο Υγείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 12 ευρώ μηνιαίως σήμερα στα 25 ευρώ, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 150 εκατ. ευρώ ετησίως στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον αποφάσιστηκε η δημιουργία νέας θετικής λίστας φαρμάκων καθώς και νέου δελτίου τιμών με μειώσεις περίπου 15%, με το οποίο υπολογίζεται ότι το 2013 θα μπουν στα ταμεία 700 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η άμεση επέκταση της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας για όλες τις κατηγορίες ασθενειών και αποζημίωση της φθηνότερης δραστικής ουσίας, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία ενώ το 2012 έπρεπε να κλείσει στα 3,4 δισ. ευρώ, εμφανίζει υπέρβαση 520 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κλείσει στα 3,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι ειδικοί στα οικονομικά της Υγείας υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν φτάνουν και χρειάζεται συνολική αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών και θεσμοθέτηση νέων πόρων.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται στην αναστολή του "εμπάργκο", τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προκαλούν "ντόμινο" κινητοποιήσεων στους υπόλοιπους παρόχους Υγείας. Συμβεβλημένοι γιατροί του οργανισμού και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, ανακοίνωσαν ότι από τις 8 Οκτωβρίου κόβουν την πίστωση στους ασφαλισμένους, ζητώντας χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών και την άμεση καταβολή Μαΐου και Ιουνίου.

MEGATV.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου