Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Έκτακτη διυπουργική για τον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ! Στα 3 δις η μαύρη τρύπα

Λύση στο γρίφο που ονομάζεται ΕΟΠΥΥ αναζητούν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας. Ποια είναι η λύση; Προφανώς μόνο το ...ζεστό χρήμα και από που μπορεί αυτό να εξευρεθεί. Διαβάστε αναλυτικά τις μαύρες τρύπες του Οργανισμού αλλά και ποια ταμεία εντάσσονται.


Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ, είναι το επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των υπουργών, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας, η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει εφέτος σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να κλείσει τελικά στα 3 δις.

Οι υποχρεώσεις του Οργανισμού έως τις 30 Οκτωβρίου 2011 ήταν 1,8 δισ. ευρώ, στα οποία το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ θα επιδιώξουν «κούρεμα» 300 εκατ. ευρώ, ώστε το σύνολο των οφειλών να πέσει στο 1,5 δισ. που αντιστοιχεί στο ποσό που θα λάβει η Υγεία από το πακέτο των 31 δισ. Το σύνολο των οφειλών, παλαιών και νέων, ανέρχεται στα 3 δισ.
Τι θα …μαζέψει από ρευστό το υπουργείο μέσα στο 2013;

Το Υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. για το 2013. Συγκεκριμένα ευελπιστεί να κόψει 350 εκατ. ευρώ από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, 100 εκατ. από τη χρήση των γενοσήμων, 150 εκατ. από τον περιορισμό της θετικής λίστας φαρμάκων, δηλαδή με μείωση των φαρμάκων που αποζημιώνονται, αλλά και 200 εκατ. από την επέκταση της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας. Εκτός αυτού ευελπιστεί να εξοικονομήσει και χρήματα από τις μειώσεις του ποσοστού κέρδους των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ άμεσα εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ τα ταμεία των δικηγόρων, μηχανικών και υγειονομικών και των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, κατ’ εντολή της τρόικα.

Την ώρα δηλαδή που ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει και οι ασφαλισμένοι μαζί του, ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την ένταξη στον Οργανισμό του ΕΤΑΑ αλλά και για ακόμη φορά του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας για τα θέματα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε πως η διαδικασία ένταξης των κλάδων υγείας αυτών των ταμείων στον Οργανισμό ξεκινάει άμεσα, μετά την «κόκκινη κάρτα» των τροϊκανών στην έκθεση αξιολόγησης.

Έτσι, στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί (ΕΤΑΑ) αλλά και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών Εμπορικής, Εθνικής, Πίστεως και της ΕΤΒΑ. Να σημειωθεί ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι είχαν αναστείλει την ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ, επιχειρώντας να συστήσουν ένα αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο.

IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου