Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Το ματωμένο «τανγκό» του claw back στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ!

Τρίτη 1 Νοέμβριος 2016
Health Report.gr

Γράφει η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ)

Στην αρχή του τρέχοντος έτους η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για υποκοστολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ συνοδεύτηκε από δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, περί εκμηδενισμού του ληστρικού clawback. Λίγους μήνες μετά ήρθε η σκληρή πραγματικότητα να διαψεύσει την αόριστη υποσχεσιολογία εκείνης της περιόδου.

Καμία επίδραση δεν παρατηρήθηκε προς το παρόν από τους «κόφτες» που είχε επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από τον Απρίλιο του 2016, με το κόστος μάλιστα να σημειώνει αύξηση έως και 10% σε σχέση με το 2015, και άνοδο του κόστους ανά παραπεμπτικό κατά 8%.

Και ενώ είναι γνωστή η έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα από τη μεγάλη στάση πληρωμών, καταγεγραμμένη και κατά τη σύγκλιση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, προστέθηκαν εν κρυπτώ από το ΥΥΚΑ και άλλες 86 εξετάσειςστην κάλυψη των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Καμία αποζημίωση δεν προβλέπεται λοιπόν για αυτές τις εξετάσεις, μετά την ασυγκράτητη εκτόξευση του clawback και την επιχειρούμενη ληστρική επιδρομή στο ιδιωτικό κεφάλαιο των παρόχων.

Καθώς προβλέπονται απανωτά κουρέματα στις πληρωμές των επόμενων μηνών, το τέλος του 2016 και η αρχή του 2017 προβλέπεται εφιαλτικός για τις ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες υγείας, που στέκονται αμήχανες στο να αντιμετωπίσουν το μαθηματικό αδιέξοδο που έχει επιβληθεί από πολιτικούς που δείχνουν να έχουνελάχιστη αντίληψη των όρων της πραγματικής οικονομίας.

Μεγάλη στάση πληρωμών, παρκαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αύξηση ποσοστού clawback, εξαντλητική φοροκαταιγίδα, δυσθεώρητες ασφαλιστικές εισφορές, συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα έτοιμο να σκάσει ανά πάσα στιγμή.

Οι δε ασφαλισμένοι δεν πρέπει να ελπίζουν σε βελτίωση υπηρεσιών υγείας από την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, που δείχνουν να απεμπολούν τα ανελαστικά κόστη που διέπουν την ποιότητα και την αξιοπιστία των προληπτικών και διαγνωστικών υπηρεσιών ΠΦΥ.

7 σχόλια:

  1. Και οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων? ΜΗΔΕΝ, να περιμένουμε κι άλλα, το βαρέλι της αυθαιρεσίας δεν έχει πάτο.ΔΟΞΑ στούς Λοβέρδους,Αδώνιδες,Βορίδηδες,Κουρουμπλήδες,Ξανθούς και Πολάκηδες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KAI TI KANOYME KYΡΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ???
    ΠΟΙΑ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ???
    H ΠΕΕΒΙ ΕΒΛΑΛΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΚ....
    (ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΕΡΙΞΑΝ ΛΙΓΗ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ
    ΑΦΕΛΩΝ) ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KAI TI KANOYME EMEIΣ? ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ , ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ κτλ.) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ , ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χωρις να γινονται οι εξετασεις δηλαδη.

      Διαγραφή
    2. ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ,ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ??? ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΦΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ!!!

      Διαγραφή
    3. ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΚΤΟΣ ΕΟΠΥΥ....

      Διαγραφή