Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Γενικοί Γιατροί: Στον αέρα το καθεστώς απασχόλησης στα ιατρεία γειτονιάς! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Μπορεί σε ολόκληρο τον πλανήτη οι Γενικοί Γιατροί να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη χώρα μας όμως στα περιβόητα ιατρεία γειτονιάς (ΤΟΜΥ) είναι άγνωστο πως θα εργασθούν.

Άλλωστε οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ψηφίστηκαν άρον άρον και ξεχωριστά από το συνολικό νομοσχέδιο για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας. Δείτε ΕΔΩ γιατί: «Γιατί ψηφίστηκε άρον άρον η τροπολογία για τις ΤΟΜΥ; Όλο το παρασκήνιο»

Και το ζήτημα είναι ότι αρχικά η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε υποσχεθεί ότι οι Γενικοί Γιατροί θα είχαν ενεργό ρόλο ειδικά στο θέμα της πρόληψης.

Σήμερα όμως είναι άγνωστο με πόσα χρήματα θα αμείβονται αλλά και τελικά πόσους ασθενείς θα είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν αφού ο αριθμός που έχει προσδιορισθεί είναι μάλλον ανέφικτος.

Υψηλές κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς οι Γενικοί Γιατροί να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη και τη φροντίδα των πολιτών. Σημείωσε ωστόσο πως «η αποζημίωσή τους θα είναι σύμφωνα με την …εποχή»

Πάντως το υπουργείο Υγείας γνωρίζει- λένε πηγές στο HealthReport.gr– ότι όλες οι χώρες που ανέπτυξαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βελτίωσαν αποδεδειγμένα τους δείκτες δημόσιας υγείας σε βάθος χρόνου, επένδυσαν στην αυξημένη «παραγωγή» και αξιοποίηση των γενικών –οικογενειακών ιατρών.

Ωστόσο το πρόβλημα εκτός των άλλων φαίνεται πως εστιάζεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των Γενικών Γιατρών στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλός και βρίσκεται πολύ κάτω από το σημείο αναφοράς της ΕΕ. Γι αυτό ελάχιστα μπορούν να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουν τα στελέχη της Αριστοτέλους, στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, υπάρχει έλλειψη 4.375 Γενικών Ιατρών, στην περίπτωση βέβαια που η φροντίδα αυτή θα παρέχονταν αποκλειστικά από Γενικούς Ιατρούς.

Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας με βάση τα σημερινά σχέδια του υπουργείου Υγείας, αφού θα συμμετάσχουν ενεργά παθολόγοι και παιδίατροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου