Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

“Σαφάρι” αναζήτησης φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη


Σε μόνιμο από περιστασιακό έχει μετατραπεί το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε πρωτότυπα και αναντικατάστατα σκευάσματα.

Στη Θεσσαλονίκη λόγου χάρη, σε καθημερινή βάση υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα σε αναμονή ανά φαρμακείο που εναλλάσσονται. Αρκετοί από αυτούς δηλώνονται σε περισσότερα του ενός φαρμακεία, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν το πολυπόθητο εμβόλιο. Ανάλογα με το σκεύασμα που αναζητούν, το «σαφάρι» στο οποίο επιδίδονται διαρκεί από 25 ημέρες μέχρι 3-4 μήνες. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, έφτιαξαν ομάδα στο facebook μέσα από την οποία ψάχνουν λύση εκ των ενόντων.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε κάποια σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό, αλλά και σε ινσουλίνες» αναφέρει ο Κ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θες/νίκης (ΦΣΘ).

Όπως εξηγεί, τα εμβόλια και οι ινσουλίνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα.

«Ειδικά για την ινσουλίνη, η δοσολογία της καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνει ένας ασθενής και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις αντιβιώσεις, οι οποίες μπορεί να κυκλοφορούν σε δέκα διαφορετικές συσκευασίες και μπορούμε να δώσουμε μια άλλη μάρκα διαφορετικής εταιρείας, αλλά με την ίδια δραστική ουσία στον ασθενή. Επίσης, υπάρχει φάρμακο για την αναιμία, το οποίο είναι σε έλλειψη και οι γιατροί αναγκάζονται να συνταγογραφούν δύο μαζί για να καλύψουν το ένα. Κι όταν ο ασθενής είναι αναγκασμένος να παίρνει πολλά φάρμακα, δυσκολεύεται να συμμορφωθεί στην αγωγή του. Επίσης, τα φάρμακα που συνήθως λείπουν είναι τέτοια που για να πάρει κάποιος άλλο, θα πρέπει ο γιατρός του να αλλάξει το σχήμα θεραπείας του και να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα. Κι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Πάντως, σε καθημερινή βάση λείπουν κατά μέσο όρο 70-80 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται», τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

Σύμφωνα με τον κο Θεοδοσιάδη, οι ελλείψεις εμφανίζονται εντονότερες την τελευταία 2ετία και έχουν τις εξής αιτίες: α) αποστολή περιορισμένης ποσότητας φαρμάκων από τις μητρικές εταιρείες, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας, β) παράλληλες εξαγωγές, και γ) προβλήματα στην παραγωγή των φαρμάκων, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις παρασκευής τους ή στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολο η εταιρεία να αλλάξει χώρα και τόπο παραγωγής και να επιλέξει άλλη, διότι απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός κι επιπλέον τα συμβόλαια και οι συμφωνίες που κάνουν είναι μακροχρόνια» σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου