Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Οι θεσμοί περιμένουν "πακέτο" από Αθήνα για εργασιακό-συντάξεις



Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Τη προσεχή Πέμπτη 30 Μαρτίου συνεδριάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG υπό τον Τόμας Βίζερ, παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών αλλά και των επιτελών όλων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, προκειμένου να "οργανώσει" την άτυπη υπουργική Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ στις 7 Απριλίου στην Μάλτα. Ουσιαστικά είναι το επόμενο "ορόσημο" στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Είναι η πρώτη "ευκαιρία" να υπάρξει αποτίμηση σε πολιτικό επίπεδο όσων έγιναν στα Brussels Group της προηγούμενης εβδομάδας. Και μένει να φανεί πως θα "αξιοποιηθεί" η συγκεκριμένη συνάντηση από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία έχει εν τω μεταξύ έναν άλλον "πονοκέφαλο".

Επιστολή κυβέρνησης στους θεσμούς

Ο "πονοκέφαλος" είναι οι γραπτές απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων της κυβέρνησης που περιμένουν οι θεσμοί μέσα στις επόμενες ώρες/ημέρες για μία σειρά από ανοικτά θέματα που αποκρυσταλλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Brussels Group με επίκεντρο το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Το "πακέτο" θεωρείται αναγκαίο βήμα προκειμένου να "ξεκλειδώσει" η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, κάτι που μέχρι το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε επιτευχθεί.

Η "επιστολή" της Αθήνας σύμφωνα με πληροφορίες αφορά κυρίως "εκκρεμότητες" στο πεδίο του εργασιακού και του ασφαλιστικού που είναι (μαζί με την αγορά ενέργειας) τα μεγαλύτερα μέτωπα.

Ο μεγάλος στόχος της "τεχνικής συμφωνίας" έως την 7η Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup έχει πλέον διατυπωθεί με κάθε επισημότητα ακόμη και από τον Πρόεδρο της Κομισιόν. "Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου" επισήμανε. "Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε" ανέφερε στην δήλωση/απάντησή του στην επιστολή Τσίπρα για το εργασιακό κατά τη σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

Τα βήματα

Με μεγάλο μοχλό πίεσης την αγορά και τα στοιχεία που καταφθάνουν κάθε ημέρα αποτυπώνοντας τους τριγμούς της χρονοκαθυστέρησης, αλλά και μεγάλο αγκάθι τις θέσεις του ΔΝΤ (σ.σ. πέρα από τις διαφωνίες του για τα μέτρα, το εργασιακό αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα τίθεται πλέον και θέμα αρχιτεκτονικής των μνημονίων του με τα κράτη-μέλη ενώσεων που θα συζητηθεί τον Ιούνιο) διαμορφώνονται τα επόμενα βήματα.

Ο πρώτος στόχος είναι να επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα για να γίνει εφικτή η πρώτη τεχνική συμφωνία για την δεύτερη επικαιροποίηση του κοινοτικού μνημονίου (SMoU) στην άτυπη υπουργική σύνοδο της 7ης Απριλίου στην Μάλτα.

Η οριστική συμφωνία σε αυτό το σενάριο σχεδιάζεται στην σύνοδο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αφού προηγηθούν οι συζητήσεις για το χρέος και το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου). Και έως τότε – σε αυτό το σενάριο - θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση επί κειμένου για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP). Αλλά θα πρέπει να έρθουν στη Βουλή και οι νέοι "εφαρμοστικοί" μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η αποστολή ελληνική στις Βρυξέλλες των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Σταθάκη, Χουλιαράκη είχε ως μεγαλύτερο "αγκάθι" τη "σύγκλιση" και με το ΔΝΤ που φέρεται να συνεχίζει να επιμένει σε πιο "ακραίες" δεσμεύσεις για το εργασιακό αλλά και για πολλά άλλα πεδία.

Η πιο μεγάλη σύγκλιση καταγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο των φορολογικών μέτρων/αντίμετρων με κεντρικό σενάριο ένα αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ περίπου και αντίμετρα την μείωση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, την μείωση συντελεστών φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ. Στο πακέτο των περικοπών στις συντάξεις υπάρχει ζήτημα αναφορικά με το χρόνο εφαρμογής της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ενώ το εργασιακό, μαζί με το πεδίο της ενέργειας παραμένουν τα μεγάλα "αγκάθια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου