Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Και πλέον σίγουρα την ευθύνη δεν θα την έχει ο Ιδιώτης Ιατρός…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - money-tourism.gr

του Σπυρίδωνος Γαλάνη (*) 

«Στην επιστολή σημειώνεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο εγχείρημα είναι καίρια, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας σε τουριστικούς προορισμούς συχνά ανεπαρκεί σημαντικά………………..

Για να αγκαλιάσουν οι ιδιώτες ιατροί το εγχείρημα, θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα σε αυτούς». (1) Αυτά ανέφερε επιστολή της Ομάδας πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού και της ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων το 2020. Παρόλα αυτά ο τουρισμός άνοιξε, οι ιδιώτες ιατροί ανέλαβαν την υγειονομική κάλυψη των επισκεπτών και στάθηκαν στο ύψος τους με άριστη απόδοση στις περισσότερες περιπτώσεις. Ιδιωτικά εργαστήρια προμηθεύτηκαν μηχανήματα και τεστ για διενέργεια ελέγχου όλο το 24ωρο. Τεστ με γρήγορους χρόνους απόδοσης αποτελεσμάτων, ώστε να ενεργοποιείται άμεσα η καραντίνα και να μην κυκλοφορούν κρούσματα στη κοινότητα, τη στιγμή που στο δημόσιο σύστημα υγείας ο αριθμός των τεστ δεν επαρκούσε, ούτε για έλεγχο του ντόπιου πληθυσμού. 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιατρούς, απέκτησαν και τη τεχνογνωσία διαχείρισης περιστατικών Covid-19 στη κοινότητα, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ανάλογα περιστατικά και στον ντόπιο πληθυσμό από το Σεπτέμβριο. Και σε αυτή τη περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας τα πήγε εξαιρετικά δημιουργώντας φραγμό στη προσέλευση ασθενών προς τα νοσοκομεία πέρα από τη καλοκαιρινή περίοδο και από το φθινόπωρο έως και σήμερα. 

Επειδή οι προβλέψεις για την επαναφορά της όποιας κανονικότητας, με την ύπαρξη πλέον του εμβολίου(2,3), αναφέρουν την περίοδο του 3ου τετράμηνου του 2021 έως και πρώτου τετράμηνου του 2022, αν όλα πάνε καλά, καταλαβαίνουμε όλοι πως και το καλοκαίρι του 2021 δε θα είναι πολύ διαφορετικό, τουλάχιστον όσο αφορά στα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και στην ανάγκη παροχής ιατρικής υπηρεσίας. 

Οι ίδιοι λοιπόν Ιδιώτες ιατροί θα κληθούν να αναλάβουν εκ νέου την υγειονομική κάλυψη των επισκεπτών το 2021 ξεκινώντας από τον Απρίλιο στις περιοχές με εποχικό τουρισμό. Θα κληθούν για ακόμη μια φορά, από την Πολιτεία, να αποτελέσουν ανάχωμα προς το δημόσιο σύστημα υγείας και φίλτρο για ανακοπή της διασποράς στη κοινότητα της περιοχής των διακοπών των επισκεπτών από το εξωτερικό. Επισκεπτών αναγκαίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το τουρισμό άμεσα ή έμμεσα καθώς και ενίσχυση του ΑΕΠ της Ελλάδας. 

Ιδιώτες ιατροί οι οποίοι όμως τους θυμόνται μόνο όταν πρέπει να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα. 

Ιδιώτες ιατροί ο οποίοι ξεχάστηκαν με το που τελείωσε η σεζόν, αν και συνέχισαν να παρέχουν το ίδιο ακριβώς έργο από τα ιατρεία τους στο ντόπιο πληθυσμό. 

Ιδιώτες ιατροί οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στον πρώτο πληθυσμό εμβολιασμού μιας και το « θα εμβολιασθούν πρώτα οι υγειονομικοί» αφορά τους ιατρούς μόνο των δημόσιων νοσοκομείων και της δημόσιας ΠΦΥ καθώς και του διοικητικού προσωπικού αυτών. 

Ιδιώτες ιατροί οι οποίοι αποκλείονται από τα Βαρέα και ανθυγιεινά στο προσεχές ΦΕΚ, όπου εντάσσονται οι συνάδελφοι του δημοσίου δικαιότατα, τη στιγμή όμως που οι περισσότεροι από τους ιδιώτες ιατρούς, παρέχουν το ίδιο έργο μέσα από ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες η μέσα από την ιδιωτική ΠΦΥ. 

Ιδιώτες ιατροί, όπου το κύριο όπλο της φαρέτρας τους, το τεστ ανίχνευσης του Covid-19 μπήκε σε διατίμηση ( αν δε κάνω λάθος η μοναδική χώρα της Δυτικής Ευρώπης που διατίμησε) με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πιθανώς να μην γίνεται πλέον από Iδιωτικά Κέντρα διότι είναι ασύμφορο αν δεν υπάρχει πληθώρα δειγμάτων. Ασύμφορο θα παραμείνει όμως και το καλοκαίρι μιας και θα υπάρχουν περιοχές όπου τα δείγματα θα είναι λίγα, οπότε πως θα γίνετε η διάγνωση; 

Θα αρχίσει λοιπόν σε λίγο, να σχεδιάζεται το άνοιγμα της νέας σεζόν, χωρίς όμως να θωρακίζεται ένα από τα κύρια γρανάζια για την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και της ασφαλούς έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν, αν ισχύσουν τα ίδια πρωτόκολλα . Χωρίς να θωρακίζονται οι ιδιώτες ιατροί οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν τη διαχείριση της υγείας των επισκεπτών και τη διαχείριση των Covid-19 περιστατικών για ακόμη μια φορά το καλοκαίρι του 2021, μιας και δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

Ελπίζω λοιπόν σε περίπου τρεις μήνες από τώρα (αρχές Απριλίου), όταν για ακόμη μια φορά η Πολιτεία θα ξαναθυμηθεί τον Ιδιώτη Ιατρό και την αναγκαιότητα ύπαρξής του για τη παροχή ιατρικής υπηρεσίας, να μην βρεθούμε με ιδιώτες ιατρούς ανεμβολίαστους, με ιδιωτικά εργαστήρια που δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ και με ανελαστικά έξοδα για ΜΑΠ (αυτά δεν έχουν διατίμηση και το κόστος τους είναι ακόμη στα ύψη), ώστε να υπάρχει δυσκολία συμμετοχής τους στη κάλυψη των ξενοδοχειακών μονάδων υπό συγκεκριμένους όρους. 

Και αυτό γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να ξανακουστεί το «Δεχόμαστε συνεχώς οχλήσεις από Μέλη μας πως είτε δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμο ιατρό ή η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει μεγάλο κόστος» (4) 

Και πλέον σίγουρα την ευθύνη δεν θα την έχει ο Ιδιώτης Ιατρός. 

(*) Ο κ. Σ. Γαλάνης είναι Ιδιώτης Ιατρός Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, MSc Διαχείριση Νοσημάτων Γήρανσης. Εκλέκτορας Π.Ι.Σ για τον Ι.Σ.Κέρκυρας. Ειδικός Γραμματέας ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για τη περιφέρεια. Πρώην Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Κέρκυρας. Πιστοποιημένος ιατρός για Covid-19 από W.H.O. Πιστοποιημένος Ιατρός για την AXA ασφαλιστική( Βρετανικό κομμάτι). Favored provider for Corfu from SOS Denmark Insurance. 

Certified provider for Falk, Gouda Scandinavian insurances. 1.https://virus.com.gr/kena-sta-ygeionomika-protokolla-gia-to-anoigma-toy-toyrismoy/ και https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/56107/10-erwtimata-gia-kroysmata-covid-19-se-toyristes.html 2. https://www.unwto.org/impact-assessment-of-the-covid-19-outbreak-on-international-tourism 3.https://www.mckinsey.com/industries/healthcare-systems-and-services/our-insights/when-will-the-covid-19-pandemic-end# 4. https://money-tourism.gr/pox-themata-ta-ygeionomika-protokolla-episimainei-se-epistoli-ypoyrgeio-toyrismoy/

Follow us: @money_tourism on Twitter | 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου