Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Πως θα αμείβονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις κατ’ οίκον και εξ αποστάσεως υπηρεσίες σε ασθενείς με covid – Τι προβλέπει νομοσχέδιο

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αμοιβές των ιατρών του ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς με covid που ψηφίστηκε
 
Μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 παρατείνεται με ειδικό άρθρο του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή, το θέμα των αμοιβών των ιδιωτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ειδικότερα όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του πολυνομοσχεδίου, παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 η αποζημίωση για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά και τους γιατρούς της ΠΦΥ που πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις ή παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως «με ασφαλή μέσα επικοινωνίας τα οποία ορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ασθενείς με κορωνοϊό covid-19, που παραμένουν στην οικεία τους».


Η αποζημίωση

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, οι αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών της ΠΦΥ και των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν επισκέψεις κατ’ οίκον ορίζεται στο πόσο των 30 ευρώ ανά επίσκεψη και μέχρι του ποσού των 120 ευρώ ανά ασθενή για την ολοκλήρωση του κύκλου των 14 ημερών παρακολούθησής του.

Η αποζημίωση για υπηρεσίες εξ αποστάσεως στους ασθενείς με κορονοϊό covid-19, ορίζεται στο ποσό των 10 ευρώ ανά συνεδρία εξ αποστάσεως και μέχρι του ποσού των 80 ευρώ για την ολοκλήρωση του κύκλου των 14 ημερών παρακολούθησης.

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής και παρότι έχουν περάσει κοντά 9-10 μήνες από την πρώτη εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης, δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη κάποιος τρόπος χρέωσης από την πλευρά των γιατρών αυτών των υπηρεσιών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr δεν υπάρχει και ειδική πλατφόρμα ακόμη που να μπορούν να χρεώνονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Στον αέρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ όμως τα προβλήματα για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ειδικά τους οικογενειακούς γιατρούς, δεν σταματούν εδώ.

Εδώ και 18 ημέρες είναι στον «αέρα» αφού έληξαν οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πως θα πληρωθούν για το διάστημα που δεν υφίσταται σύμβαση.

Ήδη άλλωστε σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 830 συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ στους οποίους οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να κάνουν δωρεάν επισκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου