Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εμβόλιο Pfizer / Φωτογραφία: Getty Images

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην έγκριση του εμβολίου υπό όρους προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.


Ο EMA σύστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει τώρα μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» στις πρωτεύουσες της ΕΕ να αρχίσουν τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτή η επίσημη εξουσιοδότηση αναμένεται να διαρκέσει άλλες δύο ημέρες. Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χρήση του εμβολίου είναι σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε μια θετική επιστημονική γνώμη σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω από την Κομισιόν μια απόφαση μέχρι το βράδυ», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Στέλλα Κυριακίδη έγραψε: «Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή στιγμή: Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ο EMA έχει συστήσει μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο».

«Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA βασίζεται στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τίποτα άλλο. Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους αυτού», ανέφερε η επικεφαλής του EMA.

«Θα ήθελα να γιορτάσω και να αναγνωρίσω την ακούραστη δουλειά μεγάλου αριθμού ειδικών από όλη την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη και οι συνάδελφοί μου στο EMA συμμετείχαν στην αξιολόγηση του εμβολίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασύγκριτης κινητοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, βιομηχανίας, ρυθμιστικών αρχών, επαγγελματιών υγείας και ασθενών σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Ο EMA θα δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων όλων των κλινικών δεδομένων που αξιολογούνται στην αίτηση. Αυτό θα επιτρέψει περαιτέρω ανεξάρτητο έλεγχο από επιστήμονες», δήλωσε η επικεφαλής σε άλλο σημείο.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνία για 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με οψιόν αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων. Οι δόσεις θα κατανεμηθούν μεταξύ των χωρών ΕΕ με βάση τον πληθυσμό τους.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι αποστολές εμβολίων θα φύγουν από τις αποθήκες στις 26 Δεκεμβρίου και οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό μεταξύ 27 και 29 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, δήλωσαν ότι θα εμβολιάσουν μόλις φτάσουν οι αποστολές. Άλλοι, όπως η Ολλανδία, ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο λόγω τεχνικών προβλημάτων. Άλλες χώρες δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη δημόσια τα σχέδια εμβολιασμού τους.

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου αναμένονται την επομένη των Χριστουγέννων, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, και την Κυριακή 27 του μηνός αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Οπως έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια, ενώ στις 27/12 θα θα εμβολιαστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ενημέρωσή του σήμερα ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, ακολούθως οι ένοικοι των γηροκομείων και μετά οι άνω των 65 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/egkrithike-embolio-tis-pfizer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου