Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Covid-19: Τα λογιστικά των εμβολίων

REUTERS/IVAN ALVARADO

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τεράστια επιχείρηση διανομής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού καθώς οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες ανά τον πλανήτη έχουν εγκρίνει την χορήγηση του εμβολίου που αναπτύσσουν οι Pfizer και BioNTech.

Την ίδια ώρα αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει στην έγκριση και του εμβολίου της Moderna.

Μάλιστα αρκετά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα έχουν ενισχύσει την ασφάλεια για να φυλάξουν τις πολύτιμες δόσεις του εμβολίου.

Πολλές χώρες, ωστόσο, πολλές χώρες, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα πρόσβαση στο εμβόλιο της Pfizer, που παράγεται στις ΗΠΑ και το Βέλγιο, και για το οποίο έχουν υπογράψει συμφωνίες η Ρωσία και η Κίνα, χώρες που αναπτύσσουν επίσης δικά τους εμβόλια.

GZEROMEDIA.COM


Η υλικοτεχνική πρόκληση που σχετίζεται με την αποστολή εμβολίων σε όλο τον κόσμο - και την ιεράρχηση όσων χρειάζονται περισσότερο - είναι τεράστια, υπογραμμίζει το gzeromedia.

Αύριο στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις

Με ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε χθες την συσκευασία και αποστολή των πρώτων δόσεων των εμβολίων στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν.

Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκίνησαν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχώρησαν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται.

Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ο επικεφαλής της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ προειδοποίησε ότι αναμένει «δραματική» αύξηση της εγκληματικότητας κατά την διανομή των δόσεων των εμβολίων κατά του Covid-19.

Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις αναμένονται αύριο Σάββατο ενώ στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 27 ξεκινούν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

Μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

Σε τρεις φάσεις θα ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δόσεις που αναμένονται στην χώρα μας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξη του χθες στην δημόσια τηλεόραση, εξήγησε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα, νομίζω ότι ήδη αυτοί μεταξύ 90 και 100 χιλιάδων δόσεων υπολογίζω να μπορέσει να πάρει η Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο.Φυσικά μπορεί να παίξει λίγο στις πρώτες εβδομάδες της αποστολής. Στην συνέχεια έχουμε νομίζω 2 εκατομμύρια δόσεις που αναλογούν στην Ελλάδα ή 1,9, κάτι τέτοιο, από τα 200 εκατομμύρια που έχει παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν είμαι και απόλυτα βεβαίως».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου