Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Κορoνοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ – Πότε θα αξιολογηθεί στην Ευρώπη

Το εμβόλιο έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης
 
Στην έγκριση και δεύτερου εμβολίου για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 προχώρησε ο αρμόδιος οργανισμός των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (Emergency Use Authorization, EUA) στο εμβόλιο της εταιρείας Moderna.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Ακολουθεί τη θετική γνωμοδότηση που είχε εκδώσει χθες η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία αξιολόγησε τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες με το εμβόλιο.

Με τη διαθεσιμότητα δύο εμβολίων πλέον για την πρόληψη της Covid-19, ο FDA έκανε ένα άλλο κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας πανδημίας που προκαλεί καθημερινά ένα τεράστιο αριθμό νοσηλειών και θανάτων στις ΗΠΑ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του FDA δρ. Στίβεν Χαν.

Η ταχύτητα της ανάπτυξης εμβολίων είναι μια εντυπωσιακή επιστημονική επιτυχία, αν και υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα από το κοινό.

«Η ελπίδα μου είναι πως όλοι οι Αμερικανοί θα προστατεύσουν τους εαυτούς τους με το να εμβολιαστούν όταν το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο σε αυτούς. Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα αρχίσει να θεραπεύεται και να προχωρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ δρ. Άντονι Φάουτσι.

Η Moderna τόνισε ότι σκόπευε να υποβάλει αίτηση για να λάβει πλήρη άδεια του εμβολίου στις ΗΠΑ το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου