Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για τις αλλεργίες και το εμβόλιο. Τι συνιστά το CDC

Iatropedia newsroom 

Τι συνιστά το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ σε όσους έχουν γνωστές αλλεργίες. Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αλλεργία στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Ποιοι δεν πρέπει να εμβολιαστούν.

Νέες οδηγίες για τις αλλεργίες και τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, εξέδωσε το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε αυτές εξηγεί τι πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες από κάθε είδους αλλεργίες, αλλά και όσοι έχουν ιστορικό αναφυλακτικού σοκ (αναφυλαξίας).

Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), παρακολουθούν τις αναφορές για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο. Γι’ αυτό και εξέδωσαν τις πρώτες αναλυτικές οδηγίες προς τους ανθρώπους με γνωστές αλλεργίες. Οι οδηγίες θα αναθεωρούνται καθώς θα αυξάνονται τα δεδομένα για τις αλλεργίες και το εμβόλιο Covid-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι άνθρωποι που εκδηλώνουν σοβαρή αντίδραση στην πρώτη δόση εμβολίου για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση. Ως σοβαρή αλλεργική αντίδραση θεωρείται αυτή που απαιτεί:
Χορήγηση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) ή
Νοσηλεία στο νοσοκομείο

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε συστατικό ενός εμβολίου για τη νόσο Covid-19, πρέπει να αποφεύγουν το εμβόλιο που περιέχει αυτό το συστατικό. Προς το παρόν έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ για επείγουσα χρήση δύο εμβόλια. Αναπτύσσονται όμως και πολλά άλλα, με διαφορετικές τεχνολογίες και συστατικά.

Οι γνωστές αλλεργίες

Οι άνθρωποι με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβόλια, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Σε συνεργασία μαζί του θα αποφασίσουν αν και πως θα εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορούν να κάνουν όσοι έχουν γνωστές αλλεργίες σε:
Τρόφιμα
Αλλεργιογόνα από κατοικίδια ζώα
Λάτεξ
Περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα (π.χ. γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης)
Φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα

Το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης Covid-19 μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Ενδεχομένως μπορούν επίσης να το κάνουν και όσοι είχαν ηπιότερες αλλεργικές αντιδράσεις (όχι αναφυλαξία) σε εμβόλια.

Πέντε περιστατικά στις ΗΠΑ

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ερευνά πέντε περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στις ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, σε υγειονομικούς που έλαβαν το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech.

Πριν από δύο ημέρες, κατά την αδειοδότηση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της εταιρείας Moderna, η FDA ανακοίνωσε πως δεν πρέπει να το κάνουν όσοι έχουν γνωστό ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό του. Η σύσταση αυτή είναι γενική και ισχύει για όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.

Στη Βρετανία, οι ρυθμιστικές Αρχές συνέστησαν να μην γίνεται το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, σε άτομα με γνωστές σοβαρές αλλεργίες ή αναφυλαξία σε οποιοδήποτε φάρμακο ή τρόφιμο. Στη Βρετανία είναι προς το παρόν εγκεκριμένο μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Στα εμβολιαστικά κέντρα

Τα CDC τονίζουν ακόμα στις οδηγίες τους πως μετά τον εμβολιασμό για το νέο κορωνοϊό, απαιτείται ιατρική παρακολούθηση επί 15 λεπτά. Ειδικά όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης πρέπει να παρακολουθούνται επί 30 λεπτά.

Επιπλέον, όλοι οι εμβολιαστικοί χώροι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με φάρμακα και εξοπλισμό αντιμετώπισης αλλεργιών. Αν ένα άτομο εκδηλώσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο Covid-19, πρέπει να του χορηγηθούν αμέσως οι πρώτες βοήθειες. Ύστερα πρέπει να παραμείνει επί αρκετές ώρες για παρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου