Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Ιδιώτες γιατροί ως προσωπικοί αλλά χωρίς κάλυψη από το Κράτος

Συντάκτης:
Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Για πρώτη φορά, θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να διαλέξουν ελεύθερα ως προσωπικό τους γιατρό όποιον ιδιώτη γιατρό επιθυμούν, αλλά στην περίπτωση αυτή το κόστος δεν θα καλύπτεται από το Κράτος. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ως προσωπικοί ιατροί απασχολούνται 2.211 ιατροί του δημόσιου τομέα και 1.272 του ιδιωτικού, στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι 4.978.701 πολίτες. Από την άλλη, υπάρχει ένα έλλειμμα 1.379 ιατρών, το οποίο σε ποσοστό 60% αφορά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Όπως έχει γίνει γνωστό πριν από μερικούς μήνες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναμορφώσει το θεσμό του αγροτικού ιατρού. Στη θέση των αγροτικών ιατρών θα προσληφθούν νέοι ιατροί, οι οποίοι θα έχουν υψηλά οικονομικά κίνητρα για να ακολουθήσουν τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας. Θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο ΕΣΥ για μία 10ετία (5 έτη για ειδικότητα και 5 έτη μετά).

Ακόμη, ανακοίνωσαν τα εξής:Ενίσχυση των ΤΟΜΥ και δημιουργία νέων. Το μέτρο αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς η ΝΔ είχε ασκήσει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμό αυτό και πριν το 2019 έλεγε ότι θα τα καταργήσει. Η κα Αγαπηδάκη σημείωσε ότι στόχος είναι οι ΤΟΜΥ να μετεξελιχθούν σε κέντρα διαχείρισης χρονίων νοσημάτων ή ακόμη και χορήγησης ενέσιμων θεραπειών και χημειοθεραπείας.

Την ίδρυση 7 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα κέντρα αυτά θα δημιουργηθούν στις έδρες των ιατρικών σχολών και θα προσληφθούν 30 μέλη ΔΕΠ. Στα πλαίσια αυτά θα δοθούν και οικονομικά κίνητρα ύψους 100.000 ευρώ ετησίως για 1 ή 2 χρόνια για να προσελκυστεί το ενδιαφέρον ιατρών από το εξωτερικό.

Την προκήρυξη 1.345 νέων θέσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα: 360 ιατροί, 600 νοσηλευτές και 385 λοιπό προσωπικό (επισκέπτες υγείας κλπ).
Τη δημιουργία 312 ιατρείων διαχείρισης χρονίων νοσημάτων.
Ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας και αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε 312 δομές υγείας μέσω του ταμείου ανάκαμψης.

“Αναμφίβολα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τη δημιουργία του ΕΣΥ”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. “Μέχρι το Μάιο, θα έχουν ολοκληρωθεί τα θεσμικά βήματα και το δεύτερο εξάμηνο του έτους να ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων”, κατέληξε η κα Αγαπηδάκη.

Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο Διευθυντής του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα κ. Joao Breda, καθώς ο ΠΟΥ παρέχει τεχνοκρατική υποστήριξη στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο ίδιος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη και σημείωσε ότι η χώρα μας έστω και με καθυστέρηση κάνει σημαντικά βήματα για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ΠΦΥ.

9 σχόλια:

  1. Αχαχαχα,αχαχαχα μετά την .....ελεύθερη επιλογή τιμολογίου ΔΕΗ(επιλεγεις ληστη), μετά την ελεύθερη επιλογή πανεπιστημίου (αν έχεις 15000€ τον χρόνο στην ακρη), μετά την ελεύθερη επιλογή σούπερ μάρκετ με τιμές στην στρατόσφαιρα, τώρα και .....ελεύθερος ΠΙ!!! Τι φωνάζετε ζωα; Είστε πια ελευθεροι; Όχι όπως πριν που ήταν δωρεάν και ήσασταν......σκλαβωμενοι!!! Αχαχαχαχαχαχα.....51% στις ευρωεκλογες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου δεν θα υπαρχει καλυψη χρηματικη απο το κρατος για τον προσωπικο ιατρο ως προς τι ο θεσμος του προσωπικου γιατρου? Το ιδιο δεν ειναι? Δεν εχουν ολοι τον προσωπικο τους γιατρο και χωρις τον θεσμο αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντροπή και μόνο ντροπή.Απο το 2021 η πλατφόρμα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό [παιδίατρο] δεν λειτουργεί.[είναι αδύνατον να γίνει εγγραφή κάτω των 16 ετών.[ας βγάλει ο καθένας το συμπέρασμά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προκειται για την ομολογια τραγικης αποτυχιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να πληρώσουμε ξέραμε και μόνοι μας ασοβαρη τυπισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στις ευρωεκλογες θα παρει την απαντηση ο υπυγ

    ΑπάντησηΔιαγραφή