Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Εργαστηριακοί γιατροί: Να καταργηθεί η καταχρηστική εφαρμογή των claw back και rebate

Συντάκτης:
Virus

Τελεία να μπει στην εφαρμογή του μέτρου των claw back και rebate ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών ιατρών. Μόνο πέρυσι ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 482 εκατ. ευρώ ενώ οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αγγίζουν τα 700 εκ, ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση 200 εκατ. ευρώ.

Ο Έλληνας εργαστηριακός ιατρός μετατρέπεται σε χρηματοδότη του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Επιτροπή των Εργαστηριακών Ιατρών. Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Πατούλης πρόεδρος ΙΣΑ, Φ.Πατσουράκος Α’ αντιπρόεδρος ΙΣΑ, Γεώργιος Βιδάκης βιοπαθολόγος, Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου ακτινολόγος, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου πυρηνικός Ιατρός, Κανδρή Ευαγγελία βιοπαθολόγος.

Σε αδιέξοδο τόνισαν ότι βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν εξαιτίας των περικοπών των εσόδων τους. Μετά την εποχή των μνημονίων συνεχίζεται η καταχρηστική εφαρμογή των claw back και rebate που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τα εργαστήρια. Την αδυναμία επιβίωσης των εργαστηρίων επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ζητώντας την κατάργησή τους. Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι πόροι για την ΠΦΥ. « Το ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ενέργειες για την συγκράτηση της δαπάνης με την εφαρμογή μέτρων που αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους ενώ σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη προχωράνε οι διαδικασίες για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Οι εργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται για την καθήλωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων για περισσότερο από 20 χρόνια (τιμές ΦΕΚ του 1991 ), το 2012 αντί για αύξηση έγινε μείωση της κοστολόγησης τους μεσοσταθμικά κατά 30% ( καθιερώθηκαν οι ασφαλιστικές τιμές μέσω ΕΟΠΥΥ). Ο κλειστός προϋπολογισμός θεσπίστηκε πριν 10 χρόνια ως μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας στο χώρο της υγείας και ορίστηκε η εφαρμογή claw back ως προσωρινό μέτρο ποινής και υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ που αντιστοιχούν στην ετήσια υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού, και του rebate που είναι η κλιμακωτή έκπτωση επι του συνολικού τζίρου και κυμαίνεται από 5-40%.

Έκτοτε εφαρμόστηκαν προϋπολογισμοί ελλειμματικοί και οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει αυτόν το προϋπολογισμό ουσιαστικά χρεώνεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς. Το 2022 εφαρμόστηκε και η προκαταβολή του claw back «στραγγαλίζοντας οικονομικά, ακόμη περισσότερο τα εργαστήρια». Ένα χρόνο μετά επιβάλλονται τα “ποιοτικά” κριτήρια σε CT και ΜRI, συνδέουν την αμοιβή-αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ ( ποιοτικό rebate ) με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του και όχι με την ποιότητα των εξετάσεων του. Ωστόσο, από το 2014 που θεσπίστηκαν διαγνωστικά πρωτόκολλα από το Υπουργείο παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

Αποτέλεσμα μεταξύ άλλων είναι οι ιατροί οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη εξαιτίας του τεχνητού χρέους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Σε γιατρούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι αποποιήθηκαν κληρονομιές, περιουσίες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν από την πολιτεία τα εξής:Κατάργηση του claw back με εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό claw back που να μην υπερβαίνει το 5%.Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.

Διαγραφή του τεχνητού χρέους.

Εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.

3 σχόλια:

  1. Το προβλημα ειναι οτι ζηταμε ,αντι να απαιτουμε και να συγκρουομαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βλέπω κανέναν να σχολιάζει το ότι με την εφαρμογή του νέου νόμου για παρακράτηση 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό υπέρ ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο το φορολογούμαστε εμείς, αφού περιλαμβάνεται στην απόδειξη, αλλά περιλάμβάνεται και στον υπολογισμό REBATE. Για όσους δεν κατάλαβαν, το rebate υπολογίζεται πριν την αφαίρεση της παρακράτησης από την υποβολή. Πόσο απάτη πια.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μειωθεί έτσι το clawback κατά 10% από τα λεγόμενα του Υπουργείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή