Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Υπόμνημα Γιατρών: Δεν έχει εκδοθεί εδώ και ένα χρόνο η ΚΥΑ για το ύψος του άγονου επιδόματος!

Συντάκτης: Virus

Τις θέσεις των ιατρών αναλύει σε υπόμνημα που απέστειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο Υπουργείο Υγείας εν όψει της συνάντησης εκπροσώπων του Συλλόγου με την ηγεσία του. Έμφαση δίνεται στο θέμα της κάλυψης κενών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας, ενώ τονίζεται ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για το ύψος του επιδόματος για τις άγονες περιοχές.

Υπενθυμίζοντας στον υπουργό ότι απο την Βουλή ζήτησε προτάσεις για την επίλυση του βραχυχρόνιου προβλήματος της έλλειψης ιατρών σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικά σε νησιωτικές και άγονες περιοχές, οι γιατροί στο υπόμνημά τους ζητούν την επικαιροποίηση του επιδόματος για την κάλυψη θέσεων σε άγονες περιοχές αλλά και την αναθεώρηση συνολικά των κινήτρων. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι εκρεμμεί η έκδοση ΚΥΑ εδώ και ένα χρόνο για το ύψος του επιδόματος.

Επίσης, ο ΠΙΣ αιτείται την προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων οι οποίες από τους γιατρούς υπολογίζονται σε 6.000 θέσεις. Οι ελλείψεις αυτές σύμφωνα με τον ΠΙΣ προξενούν τεράστιες δυσλειτουργίες. Επίσης, ο ΠΙΣ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του νόμου για την άσκηση ιδιωτικού έργου θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά θα ωφελήσει.

Όσο αφορά στην κινητροδότηση ο ΠΙΣ ζητά τον διπλασιασμό του μισθολογίου των ιατρών και δη των καθαρών αποδοχών ώστε να φθάσει το μισθολόγιο των Ελλήνων Ιατρών στο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης ο Σύλλογος ζητά την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ και με γιατρούς για την ασφάλεια των ασθενών κατά τις διακομιδές.

Μεταξύ άλλων αιτημάτων οι ιατροί ζητούν διάλογο για το claw back με στόχο να επιτευχθεί η κατάργησή τουκαι την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Επίσης, οι γιατροί ζητούν ανασχεδιασμό του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού για την κάλυψη σε περιοχές μη επιτυχία μέχρι τώρα αλλά και την κάλυχψη του παιδιατρικού πληθυσμού.

Συνοπτικά τα μέτρα που προτείνονται:
Βραχυχρόνια:

1. Έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του επιδόματος αγόνου που εκκρεμεί από 30 Ιουνίου 2023.
2. Απόσυρση απειλών (επίταξης, διακοπής συνταγογράφησης κ.λπ.) και πρόσκληση σε όσους συνέδραμαν πέρυσι και σε όσους δύνανται να συνδράμουν με συγκεκριμένη περιγραφή έργου.

3. Εξασφάλιση είσπραξης όλων των νοσηλίων και εξέταστρων από τους τουρίστες που επισκέπτονται τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και απόδοση μέρους των εσόδων ως μπόνους στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μεσοπρόθεσμα:

1. Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ.
2. Έναρξη διαπραγμάτευσης για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ Π.Ι.Σ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία είναι νομοθετημένη από το 2022 και για την οποία έχετε δεσμευτεί δημοσίως, χωρίς όμως να δίδετε ανάλογη έγγραφη εντολή προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
3. Απάντηση στη δέσμη προτάσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τα συνολικά προβλήματα της ιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα όσα αφορούν στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, που σας καταθέσαμε με αναλυτικό υπόμνημα στις 11-1-2024, με το με αρ.πρωτ. 3309 έγγραφό μας, το οποίο σας επισυνάπτουμε εκ νέου.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το υπόμνημα:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ ΑΔ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΙΣ ΣΕ ΜΕΙΖΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠ 3309

1 σχόλιο:

  1. Αντιλαμβανεστε λοιπον ποσο ενδιαφερεται το υπυγ και η Πολιτεια εν γενει ,να λυσουν τα προβληματα της υγειας .κοροιδια χωρις τελος .οι νεοι γιατροι καλα θα κανουν να μην ασχοληθουν καθολου

    ΑπάντησηΔιαγραφή