Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

ENI-EOΠΥΥ: Οι χρόνιες παθογένειες στο χώρο της υγείας δε λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κε Υπουργέ,

Ο χώρος της υγείας έχει ζήσει ισχυρούς τρανταγμούς τα τελευταία 14 χρόνια και ο ιατρικός κόσμος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα: απολύσεις από το πρώην ΙΚΑ, μισθολογικές περικοπές στο ΕΣΥ, απαράδεκτους καταλογισμούς clawback στα ιδιωτικά εργαστήρια, διακοπή συμβάσεων οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ, επιστρατεύσεις κατά τη περίοδο της πανδημίας, εκβιασμούς, απειλές κλπ.

Με ευθύνη της πολιτείας, 20.000 ιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα, γιατί επέλεξαν την εργασιακή αξιοπρέπεια, το επιστημονικό status και το σεβασμό στο λειτούργημα τους που επιδεικνύεται σε άλλες χώρες.

Κ. Υπουργέ, οι εφημερίες των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων αποτελούν θεμέλια λειτουργία, και απαιτούν συγκροτημένη ΟΜΑΔΑ με νέους ιατρούς ειδικευόμενους, έμπειρους επιμελητές και Διευθυντή. Ο τελευταίος έχει την ευθύνη της συγκρότησης της ομάδας, του ορισμού της εσωτερικής λειτουργίας, του εκπαιδευτικού προγράμματος, της πρωινής αναφοράς, του επισκεπτηρίου με βασικές αρχές:

1. το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας,
2. την καταγραφή της πορείας του ασθενούς και
3. τη συνέχεια της φροντίδας.

Η επιστράτευση ελευθεροεπαγγελματιών παθολόγων από την ΠΦΥ που απέχουν χρόνια από τη νοσοκομειακή φροντίδα, με κυλιόμενες εφημερίες και χωρίς συντονιστικό πλαίσιο, αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ιατρικής λειτουργίας και ευθύνης και αποσπασματική φροντίδα. Δεν λειτουργεί στην πράξη και αποτελεί παραβίαση της ορθής επιστημονικής πρακτικής. 

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την καθολική αποτυχία της επιστράτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου και των ασθενών της κοινότητας με σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Νοσοκομείων.

Η ανασυγκρότηση της λειτουργίας των Νοσοκομειακών μονάδων πρέπει να στηρίζεται στη δημιουργία ιατρικών ομάδων με σοβαρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα. Οι χρόνιες παθογένειες στο χώρο της υγείας δε λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα και απειλητικές συμπεριφορές, τα οποία θα επιφέρουν εύλογες νομικές διεκδικήσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας 

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου