Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Με πόσα επιπλέον χρήματα θα αμείβονται οι γιατροί στις άγονες περιοχές – Τι θα προβλέπει διάταξη

Άδωνις Γεωργιάδης: Με πόσα επιπλέον χρήματα θα αμείβονται οι γιατροί στις άγονες περιοχές – Τι θα προβλέπει διάταξη

Τι προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για τα επιδόματα των γιατρών στις άγονες περιοχές

Μαρία Γλένη HR

Έξτρα μπόνους για τους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα επεκτείνονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα χαρακτηρίζονται άγονες οι περιοχές ενώ όσοι γιατροί αποφασίσουν να τοποθετηθούν σε αυτές θα λάβουν επιπλέον χρήματα.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την συζήτηση για τις «πολιτικές στελέχωσης των δομών Υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές», στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, μετά από εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη που θα φέρει την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στην Βουλή, θα υπογράψει την ΚΥΑ -η οποία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι τα μέσα Αυγούστου– με την οποία διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και θα συνυπολογίζεται εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες.

Αδωνις Γεωργιάδης: Πόσο αυξάνεται το επίδομα στις άγονες περιοχές

Στην κατηγορία «Α» θα δίνεται σε όλους τους ιατρούς επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ μεικτά το χρόνο και στις έξι ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνονται 7.200 ευρώ μεικτά επιπλέον το χρόνο.

Στην κατηγορία «Β», αντίστοιχα, θα δίνονται 2.400 ευρώ μεικτά το χρόνο και στην περίπτωση των παραπάνω έξι ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ μεικτά το έτος. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν σε όλους τους ιατρούς (και όχι μόνο σε όσους κάνουν νέες αιτήσεις) που υπηρετούν στα νοσοκομεία άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β».

Την επόμενη εβδομάδα, είπε ο υπουργός, με διάταξη που θα έρθει για να ψηφιστεί στην Βουλή, «αυξάνεται και το έκτακτο οικονομικό επίδομα των συν 2.100 ευρώ καθαρά ανά μήνα στους ιατρούς που θα επιλέξουν κατά τους θερινούς μήνες να φύγουν από ένα αστικό κέντρο και να πάνε σε ένα νησί. Πρόκειται για ένα at hoc επίδομα, επιπλέον του μισθού τους, που δίνεται ανά μήνα και έως τρείς μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής περιόδου».

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε πως με την εξαγγελία της δυνατότητας ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν παράλληλα εργασία στα δημόσια νοσοκομεία, ήδη έχουμε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι μεν αλλά για τους ιδιώτες γιατρούς

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση των ιδιωτών να εργαστούν στο ΕΣΥ ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε πώς ο γιατρός δεν είναι ένας κοινός ελευθεροεπαγγελματίας, καθώς «έχει λάβει από το κράτος μια συγκλονιστική παροχή που είναι η εκπαίδευσή του. Λαμβάνει από το κράτος την δυνατότητα δωρεάν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ασθενείς του. Οι ασθενείς τους λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν, είτε στα φάρμακα είτε στις εξετάσεις που τους συνταγογραφούν, άρα ασκούν ένα ιδιωτικό επάγγελμα μεν, αλλά με συγκλονιστικές υπηρεσίες από το κράτος. Και δεν μπορεί, όταν το κράτος σου προσφέρει όλα αυτά, εσύ να λες δεν με ενδιαφέρει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αυτό δεν μπορεί να λέγεται από άνθρωπο που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη» και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι που στην περιοχή τους υπολειτουργεί ένα νοσοκομείο, αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρουν μέσα στο ΕΣΥ ιατρούς-μέλη τους για να κάνουν δύο ή τρείς εφημερίες το μήνα».

9 σχόλια:

  1. Η τελευταια παραγραφος ολως ανακριβης .οι ιδιωτες γιατροι ειναι τα αποπαιδια του συστηματος και καλα κανουν και δεν θελουν σχεση με το αμαρτωλο ΕΣΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 7200€ το χρόνο μεικτά, που είναι η μέγιστη παροχή (εάν είναι σωστό το δημοσίευμα) με κρατήσεις 45% που είναι οι συνήθεις (ασφάλιση και εφορία) μας κάνουν περίπου 330€ επιπλέον το μήνα... Δουλευόμαστε τώρα...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν αληθεύουν αυτά που δημοσιεύονται γενικά οι πολιτικοί μας δεν έχουν καταλάβει τίποτα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός τόπου και χρόνου ο υπουργός... Η συνταγογράφηση δεν είναι παροχή αλλά υποχρέωση του κράτους προς τον ασφαλισμένο του, ο οποίος είναι αυτός που πληρώνει... οι φειδωλές αποζημιώσεις του κράτους είναι επίσης υποχρέωση του κράτους έναντι της ασφαλιστικής εισφοράς που λαμβάνει από τους ασφαλισμένος... τα υπόλοιπα περί... συγκλονιστικής παροχής είναι όροι αθέμιτου ανταγωνισμού και αποκλεισμού ιατρών... Ρώτησε ο αγαπητός υπουργός εάν αυτοί που τον εξέλεξαν, συμφωνούν να προβεί σε αποκλεισμούς ιατρών...; Ή νομίζει ο κ. υπουργός ότι με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι των περιοχών που υπάρχουν ελλείψεις; Η συνταγογράφηση αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους προς τους ασφαλισμένους που πληρώνουν... και να μην ξεχνάμε ότι και αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο είναι υπάλληλοί μας, που όταν δεν κάνουν αυτά που λέει και θέλει ο αφέντης λαός πάνε σπό εκεί που 'ρθαν...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....3600.....μικτά......χαχαχαχαχαχαχαχα......τον χρόνο......χαχαχαχαχαχα......τουλάχιστον γελάμε μέσα στον καύσωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο πονηρός υπουργός αναφέρει τα ποσά ανά έτος για να φαίνεται μεγάλο το ποσό, ενώ δε ξεπερνούν τα 900 ευρώ το μήνα μέγιστο!! Δηλαδή ενοίκιο και έξοδα μεταφοράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. << Ο γιατρός δεν είναι ένας κοινός ελευθεροεπαγγελματίας, καθώς έχει λάβει από το κράτος μια συγκλονιστική παροχή που είναι η εκπαίδευσή του>>. Αυτό για όποιον πίστευε ότι είναι ελεύθερος στην χώρα του ή ότι <> με την υποχρεωτική στράτευση, το ιατρείο υπαίθρου και την ισόβια φορολόγηση. Όχι, είμαστε κτήματα ενός δήθεν δημοκρατικού κράτους, δήθεν ελεύθερων πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάλι οι συμβεβλημένοι θα την πληρώσουν ..... https://www.healthreport.gr/telos-i-symvasi-me-ton-eopyy-kai-tin-ilektroniki-syntagografisi-gia-toys-idiotes-giatroys-poy-pane-sta-dimosia-nosokomeia-ti-provlepei-diataxi-toy-adoni-georgiadi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή