Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Αλλάζουν πλήρως οι ΥΠΕ: Πώς θα διοικούν τα νοσοκομεία

Αλλάζουν πλήρως οι ΥΠΕ: Πώς θα διοικούν τα νοσοκομεία

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τις ΥΠΕ από το υπουργείο Υγείας

Μαρία Γλένη HR

Σαρωτικές αλλαγές δρομολογεί για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, ώστε να γίνουν περισσότερο αποδοτικές.

Το πλάνο των αλλαγών για τις ΥΠΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο, ώστε οι νέοι Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών που θα διορισθούν μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και καθήκοντα.

Αυτό ήταν εξάλλου και το σκεπτικό του πρώην υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου το 2001 όταν δημιουργούσε τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Να δημιουργηθούν δηλαδή μικρά τοπικά «υπουργεία» με μικρούς υπουργούς Υγείας, όπως είχε πει ο ίδιος, ώστε να ελέγχουν ανά Περιφέρεια τις υγειονομικές μονάδες.

ΥΠΕ: Τι αλλαγές ετοιμάζονται

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να μεταβιβάσει νέες αρμοδιότητες στις ΥΠΕ ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξουν και τα γεωγραφικά τους όρια, από 7 που είναι σήμερα να γίνουν 13 σε κάθε μια από τις διοικητικές Περιφέρειες της χώρας.

Εξάλλου όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στη διάρκεια ομιλίας του στο 15οPharmaandHealthConference το πλάνο της κυβέρνησης στοχεύει σε καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ΥΠΕ και πάνω από αυτές θα βρίσκεται άλλο σώμα, που θα ελέγχει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Σχετικές αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στις ΥΠΕ από το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι ο υπουργός Υγείας θα χαράσσει τη στρατηγική την οποία θα ακολουθούν και θα εφαρμόζουν οι ΥΠΕ, οι οποίες και θα δίνουν τις σχετικές οδηγίες στους Διοικητές των Νοσοκομείων.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι ήδη έτοιμο και έχει λάβει και το πράσινο φως από την κυβέρνηση ώστε να προωθηθεί άμεσα. Πρόκειται άλλωστε για ένα σχέδιο που υπήρχε εδώ και καιρό στις σκέψεις της κυβέρνησης, ενώ είχε μελετηθεί στο παρελθόν και από άλλες κυβερνήσεις.

Αλλαγές και στο ΕΣΥ

Μετά τις ΥΠΕ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αλλαγές ετοιμάζονται και για το ΕΣΥ καθώς σχεδιάζεται η μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα διοικείται πια από έναν Οργανισμό που θα δημιουργηθεί και ο οποίος θα ελέγχει από τις δαπάνες μέχρι τον αριθμό του προσωπικού, ενώ θα είναι αρμόδιος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο νέος Οργανισμός που αναμένεται να δημιουργηθεί θα έχει την ευθύνη των υπηρεσιών, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ο φορέας που θα πληρώνει για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος Οργανισμός θα διαθέτει το σημερινό προσωπικό από διάφορα τμήματα του υπουργείο Υγείας τα οποία ασχολούνται με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης οι μισές υπηρεσίες του οργανισμού θα προέρχονται από το υπουργείο Υγείας ενώ αναμένεται να διοριστούν μόνο τα υψηλόβαθμα στελέχη που θα ελέγχουν τον αυτόνομο Οργανισμό.

1 σχόλιο: