Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

«Πόλεμος» γιατρών Θεσ/νίκης με το υπουργείο Υγείας

Σε αναστολή όλων των συμβάσεων με όλα τα ταμεία και σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προχωρά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) από αύριο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση ελήφθη με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα και των μη συμβεβλημένων ιατρών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (φωτογραφία), σε διαφορετική περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθούν να βιώνουν ένα «γολγοθά», προκειμένου να συνταγογραφήσουν φάρμακα. «Ενας ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξει να τον εξετάσει ένας μη συμβεβλημένος γιατρός θα πρέπει στη συνέχεια να απευθυνθεί σε γιατρό του οργανισμού για να του γράψει τα φάρμακά του στο βιβλιάριο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο ασθενής αυτός θα πρέπει να επισκεφθεί δυο γιατρούς για να πάρει φάρμακα, τη στιγμή όμως που έχει επιλέξει και πληρώσει έναν για να τον εξετάσει», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Το αίτημα έχει ήδη τεθεί υπόψη του υπουργού Υγείας χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση. «Θέλουμε κοινή υπουργική απόφαση που να κατοχυρώνει αυτό το δικαίωμα για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς μας και για να μην αναπτυχθούν και φαινόμενα φαυλότητας ανάλογα με αυτά που έχουμε με τα φακελάκια», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Κανονικά η προσέλευση
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι γιατροί που έχουν συμβάσεις με ταμεία τα οποία τους αποζημιώνουν με πάγια μηνιαία αντιμισθία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.), κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα εξετάζουν κανονικά τους ασθενείς τους χωρίς να ζητούν αμοιβή από τους ίδιους και θα εκδίδουν συνταγές και κάθε είδους παραπεμπτικά χειρόγραφα σε συνταγολόγιο της επιλογής τους. Οι γιατροί που έχουν συμβάσεις με ταμεία, στα ιατρεία τους, που αποζημιώνουν κατά πράξη και περίπτωση (ΟΠΑΔ, ΤΑΠΟΤΕ, ΙΚΑ, κ.λπ.) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν την αμοιβή τους από τον ασθενή σύμφωνα με το τιμολόγιο του ταμείου εκδίδοντας απόδειξη, ενώ θα εκδίδουν συνταγές και παραπεμπτικά σε συνταγολόγιο της επιλογής τους και όχι ηλεκτρονικά.
«Η πρακτική επίπτωση για τους ασθενείς είναι σχεδόν μηδαμινή, ενώ έχουμε ζητήσει από τους συναδέλφους μας τη δωρεάν εξέταση ασθενών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου