Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ιστορίες καθημερινής τρέλας και απελπισίας στο ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά

image_firstpage

Βάσω Καλυβιώτη / εφημερίδα «Ελλάδα αύριο» 

«Πεθαίνουν ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων» λένε οι γιατροί, για «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» κάνει λόγο η διοικήτρια 

Αγωνία και εκνευρισμός παρατηρείται καθημερινά στις ογκολογικές μονάδες του νοσοκομείου Μεταξά καθώς, αν και είναι το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και υλικών. Οι συγκρούσεις μεταξύ ασθενών και γιατρών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και η εκατέρωθεν αγανάκτηση κτυπάει κόκκινο. Πάντως η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Μαραγκάκη κατηγορεί τους γιατρούς για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και μάλιστα προς συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής του Ζωγράφου και προαναγγέλλει ΕΔΕ. 

Όπως σημειώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα λείπει από το νοσοκομείο (και από όλη τη χώρα) το πάμφθηνο φάρμακο ετοποσίδη, άκρως απαραίτητο για τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεων. Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει νέους άνδρες και με την κατάλληλη αγωγή είναι πλήρως ιάσιμος. Με την καθυστέρηση της έναρξης της αγωγής έρχονται οι μεταστάσεις, λένε οι γιατροί. 


Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το φάρμακο αλλά δεν υπάρχει η (αξίας 40 ευρώ για θεραπεία ενός μήνα) συσκευή - αντλία για τη χορήγησή του. «Οι συγγενείς εγκληματούν: βρίσκουν και αγοράζουν τις απαραίτητες συσκευές! Οι γιατροί εγκληματούν! Δίνουν γνωματεύσεις όπου πιστοποιείται η έλλειψη και η ανάγκη των αντλιών προκειμένου να μπορέσουν οι ασθενείς να πάρουν πίσω τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ», προσθέτουν οι γιατροί. 

Οι γιατροί, μέλη της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας, καταγγέλλουν για ανεπάρκεια την διοικήτρια του Μεταξά λέγοντας πως «αντί να παραιτηθεί, συνεχίζει απερίσπαστη να ασχολείται με την υλοποίηση των συγχωνεύσεων. Επιπλέον, αναλαμβάνει πρωτοβουλία φωνάζοντας και βρίζοντας τους γιατρούς των παθολογικών κλινικών αποκαλώντας τους «απατεώνες», «λαδιάρηδες», τους λέει ότι «στήνουν μαγαζάκια για παράνομο κέρδος» και τέλος, τους καλεί σε ΕΔΕ»! Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου προσθέτει απευθυνόμενο στην διοικήτρια «δεν έχετε τα προσόντα για τη θέση, είστε χωρίς την ελάχιστη έστω ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στον πάσχοντα, χωρίς σεβασμό απέναντι στη μάχη με το θάνατο που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Δυστυχώς για εσάς, ο καρκίνος δεν μπορεί να σας περιμένει κυρία διοικήτρια»! 

Η διοικήτρια του νοσοκομείου πάντως, Ελένη Μαραγκάκη, τονίζει ότι όντως για κάποιο διάστημα ξέμεινε από αντλίες το νοσοκομείο, όμως πρόσφατα διαπίστωσε πως οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής διακινούν, μεταξύ των ασθενών, ένα έντυπο το οποίο και τους καλούν να υπογράψουν για να μπορέσουν να αγοράσουν με μηδενικό κόστος την εν λόγω αντλία. Αυτή την πρακτική, οι γιατροί την ακολουθούν ακόμη και τις ημέρες που υπάρχει πληθώρα αντλιών, και μάλιστα σύμφωνα με την διοικήτρια, κατευθύνουν τους καρκινοπαθείς σε συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής του Ζωγράφου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διέταξε την ΕΔΕ, όπως σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου